Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The White Tiger: cynische variant op Slumdog Millionaire

'Een meedogenloos portret van sociaal onrecht'

Terwijl de bioscopen en traditionele filmstudio’s in zwaar weer verkeren, wordt elders in de filmsector niet geklaagd: voor streamingplatforms is het alleen maar gunstig dat we massaal binnen zitten.

Deel:

Zo heeft Netflix een topjaar achter de rug, met een verbijsterende omzet van zo’n 20 miljard euro. Dat geld zal goed worden besteed, belooft het bedrijf. Onlangs werd een flitsend previewfilmpje gepresenteerd van maar liefst 70 nieuwe Netflixfilms die in 2021 zullen verschijnen. Ter vergelijking: een Hollywoodstudio als Universal of Warner brengt jaarlijks zo’n 20 nieuwe titels uit.

Een beetje hysterisch voelt het allemaal wel. De streamingsites zijn in een felle concurrentiestrijd verwikkeld en Netflix wil koste wat het kost de grootste blijven. En dan is kwantiteit allicht belangrijker dan kwaliteit.

Filmliefhebbers zullen vast niet tekortkomen

Maar toch: naast veel grote, dommige popcornproducties worden ook genoeg titels aangekondigd voor abonnees met een voorkeur voor artistiek interessante en cultureel diverse cinema. Neem de nieuwe toevoeging The White Tiger: een kwaliteitsdrama dat zich afspeelt in India, van een Iraans-Amerikaanse regisseur, naar een roman die werd bekroond met de Booker Prize.

Zowel het verhaal als de energieke stijl van de film doet denken aan de Oscarwinnaar Slumdog Millionaire uit 2008. Ook in The White Tiger staat een sluwe Indiase jongen centraal die het schopt van straatschoffie tot miljonair. Maar de toon is beduidend cynischer: deze Balram bereikt de top met liegen en bedriegen. Regisseur Ramin Bahrani (bekend van de al even wrange en kritische film 99 Homes) vergoelijkt zijn gedrag niet, maar maakt het wel verklaarbaar en begrijpelijk. En schetst zo een meedogenloos portret van sociaal onrecht, een beetje zoals dat wordt gedaan in de recente Koreaanse hit Parasite.

Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles
Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles

Dat stemt dus wel nieuwsgierig naar de rest van het nieuwe aanbod. Zelfs als de bioscopen onverhoopt weer zo’n flutjaar tegemoet gaan, zullen filmliefhebbers vast niet tekortkomen.

Bekijk de trailer van 'The White Tiger'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The White Tiger

Regie: Ramin Bahrani. Met o.a. Adarsh Gourav en Priyanka Chopra. Filmwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld en grof taalgebruik. Nu te zien op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--