Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The woman in the window' zit boordevol filmcitaten

‘Duidelijk geïnspireerd door Hitchcockfilm ‘Rear window’ uit 1954’

Deel:

Al in een van de eerste scènes van de nieuwe Netflixthriller The woman in the window zien we op een tv-scherm beelden voorbijkomen uit de Hitchcockfilm Rear window. Een bewuste knipoog: de nieuwe film is duidelijk geïnspireerd door die klassieker uit 1954, waarin een man zijn overburen bespiedt en dan getuige is van een moord.

In dit geval is het een vrouw die naar haar overburen gluurt: kindertherapeut Anna, die na een traumatische ervaring pleinvrees heeft ontwikkeld en nu hele dagen alleen doorbrengt in haar chique woning in New York. Ze leeft gescheiden van haar man en dochtertje, slikt veel medicijnen, drinkt nog meer wijn en kijkt graag naar oude films. En naar buiten dus, naar het nieuwe gezin dat tegenover haar is komen wonen. De heer des huizes lijkt sinistere dingen uit te spoken. Maar klopt dat wel, of hallucineert Anna van de drank en de pillen?

The woman in the window is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.J. Finn, een bestseller waarin ook al scheutig naar Hitchcock wordt verwezen. Regisseur Joe Wright (Atonement, Darkest hour) doet er nog een schepje bovenop, door ook de stijl van de ‘Master of suspense’ te kopiëren, compleet met onstuimige muziek, suggestief camerawerk en licht melodramatisch spel.

Lees ook: ‘Nomadland’: ontroerend beeld van een modern nomadenbestaan
Lees ook: ‘Nomadland’: ontroerend beeld van een modern nomadenbestaan

Dat werkt best goed. Ondanks die opzichtige stijl is het verhaal flink spannend, en topactrice Amy Adams (Enchanted, Arrival) zet de getroebleerde Anna overtuigend neer. Cinefiele kijkers kunnen bovendien genieten van de vele filmcitaten – naast Rear window komen bijvoorbeeld details uit Hitchcocks Vertigo (1958) en Psycho (1960) voorbij.

Toch staat of valt zo’n moordmysterie uiteindelijk met de plot. Wat is er nou precies gebeurd, wie heeft het gedaan, kloppen de verdenkingen? En in dat opzicht stelt The woman in the window teleur: de ontknoping is vreselijk vergezocht. Wie zin heeft in een avondje ouderwetse spanning, kan dan toch beter zo’n fijne klassieker opzetten.

Bekijk de trailer van 'The woman in the window'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rick de Gier

--:--