Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Theoloog en voorganger Tim Keller (72) overleden

'We hebben Gods aanwezigheid tijdens ziekte ervaren'

Op vrijdag 19 mei jongstleden is de Amerikaanse theoloog en predikant Thimothy J. Keller overleden. Hij stierf in het bijzijn van zijn vrouw Kathy op 72-jarige leeftijd. Tim Keller was al geruime tijd ernstig ziek.

Deel:

Via Twitter, Instagram en Facebook maakte de bekende Amerikaanse theoloog en predikant Tim Keller in 2020 bekend dat bij hem alvleesklierkanker was vastgesteld. De auteur van bestsellers als 'In alle redelijkheid', die in 2002 is behandeld voor schildklierkanker, riep mensen op voor hem te bidden.

"Minder dan drie weken geleden wist ik niet dat ik kanker had," schreef hij destijds op zijn Facebook-pagina. "Vandaag ga ik naar het National Cancer Institute voor extra testen; volgende week begin ik in New York City met chemotherapie voor alvleesklierkanker."

'Een preventieve ingreep van God'

"Ik voel me geweldig en heb geen symptomen," gaf Keller destijds nog aan. Daarom noemde hij het "een preventieve ingreep van God" dat artsen een kankergezwel bij hem hebben ontdekt. "Ik heb geweldige menselijke dokters, maar het belangrijkste is dat de Grote Dokter zélf voor me zorgt."
Keller, die enkele jaren geleden door Visie is geïnterviewd in Parijs, geeft toe dat hij en zijn vrouw zeker momenten van angst hebben gekend, maar benadrukt dat zij ook Gods aanwezigheid de afgelopen weken sterk hebben ervaren.

Bemoediging en troost

Tim Keller tweet over kanker

De predikant droeg in 2020 zelf vier gebedspunten aan voor mensen die mee wilden bidden: "Bid God de medische middelen óf Zijn directe interventie te gebruiken om de kanker te laten verdwijnen. Bid voor Kathy en mij, dat we deze mogelijkheden gebruiken om (...) Gods aanwezigheid boven al het andere te blijven zoeken. Bid ook voor bemoediging en troost voor mijn familie. Daarnaast vraag ik om te bidden dat de bijwerkingen van de behandelingen beperkt zullen blijven, zodat ik kan blijven schrijven en spreken."
Keller sluit zijn bericht af met een verwijzing naar Hebreeën 12:1-2:

Gratis in het Nederlands beschikbaar

Tim Keller boek Bidden cover

Tim Keller (1950) is schrijver van een reeks toegankelijke theologische boeken als In alle redelijkheid, De vrijgevige God, Het huwelijk, Namaakgoden, Bidden en Aan Gods hand door pijn en lijden. Uitgeverij Van Wijnen geeft zijn werk in ons land uit.
Daarnaast lanceerde hij de New City Catechism: 52 vragen en antwoorden over het christelijk geloof. Deze eigentijdse catechismus is (online) gratis in het Nederlands beschikbaar dankzij het digitale platform Geloofstoerusting.nl.
Ds. Keller was jarenlang 'senior pastor' van Redeemer Presbyterian Church in hartje New York (tot 2017) en geeft leiding aan City to City. Deze internationale kerkplantersorganisatie is 
ook in Nederland actief (Citytocityeurope.com).

Psalm 88

In 2018 preekte hij, met verwijzing naar Psalm 88, over het thema 'How to deal with dark times':

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tot ziens, pap

Zijn zoon Michael schrijft vandaag op Facebook: "TImothy J. Keller, man, vader, grootvader, mentor, vriend, voorganger en onderwijzer is vandaag thuis overleden. Pappa heeft gewacht tot hij alleen was met mamma. Ze kuste hem op zijn voorhoofd terwijl hij zijn laatste adem uitblies. We vinden troost in de laatste woorden die hij sprak: 'Het is niet erg om te gaan, absoluut niet.' Tot ziens pap!"

--:--