Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thuis een museum bezoeken? Dat kan virtueel!

Bezoek bijvoorbeeld het Van Gogh Museum

Musea hebben creatief uitgepakt zodat je thuis een cultureel bezoekje kan ondernemen. Er staan veel video’s, podcasts en workshops online. Boordevol informatie, weetjes en creatieve doe-het-zelf-activiteiten.

Deel:

Google Art and Culture *

Googel Art and Culture is een platform gevuld met kunstwerken, weetjes en museumtours van over de hele wereld. Het is ontzettend interessant als je meer wilt weten over kunstgeschiedenis en andere culturen. Zo kun je de bekendste musea van over de hele wereld bezoeken. Van Versailles in Frankrijk tot The Met in New York. Met Museum Views kun je zelfs rondlopen in sommige musea en culturele hoogtepunten bekijken.

*Google Art and Culture is in het Engels.

Het Zaans Museum

Het Zaans Museum is een plek waar de cultuur van de Zaanstreek samenkomt. Ze hebben het museum op een leuk en creatieve manier bij jou thuisgehaald. Ze maken video’s over de verhalen van museumstukken en er zijn leuke workshops te vinden om thuis te doen. Zo leer je meer over kunstobjecten en kun je zelf aan de slag. Maak bijvoorbeeld een Verkade affiche en fleur je huis op. Of leer meer over de uitvindingen die zorgden voor de economische groei in de Gouden Eeuw. 

Van Gogh Museum

Van Gogh was een bijzondere schilder. Hij is niet alleen bekend om zijn prachtige schilderijen en tekeningen, maar ook om zijn levensverhaal. Het Van Gogh Museum heeft enorm veel online staan over het museum en over Van Gogh zelf. Luister naar de Van Gogh podcast, lees over Vincents leven of maak een virtuele tour door het museum via Google Art en Culture.  Ook voor kinderen is er genoeg te doen, er zijn kleurplaten, luisterboeken en zelfs thuislessen te vinden. 

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft veel online te bekijken, te luisteren en te lezen. Beleef het Rijksmuseum vanuit huis met de digitale tour. Loop door het gebouw, bekijk de prachtige schilderijen en luister naar de verhalen achter de kunstwerken. Het Rijks heeft ook een podcast met experts, conservatoren en kunstenaars, video’s over kunstwerken. Of beleef het luisterverhaal van De Nachtwacht. Verder hebben ze leuke kleurplaten, leerzame video’s, spelletjes en tijdschriften voor kinderen. 

Het Anne Frank Huis

De Anne Frank stichting heeft het dagboek van Anne Frank nieuw leven ingeblazen met een online serie waarin Anne een videodagboek bijhoudt. Alle personages, locaties en gebeurtenissen zijn gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Een mooie serie om haar verhaal op een moderne manier te vertellen. Ook kun je het Achterhuis van binnen bekijken met een virtuele tour. 

Het scheepsvaartmuseum

Het scheepsvaartmuseum ligt voor Pampus, maar er is nog genoeg te doen online. De museumgidsen maken vlogs over allerlei onderwerpen. Van schoonheidsidealen in de 17e eeuw tot het wc-papier van de VOC-schepen. Ook kun je meer vinden over de stijgende zeespiegel met een minicollege en kun je een podcast beluisteren. Of kom erachter hoe Nederland een maritieme natie werd. Daarnaast is er voor kinderen genoeg te doen. Maak samen een periscoop, die duikboten ook hebben, of leer knopen en steken met touw. 

NEMO

NEMO Science Museum is een museum met heel veel interactie waar kinderen meer leren over wetenschap en technologie. Dit gaat online ook verder. Er zijn weetjes te vinden, bijvoorbeeld over stroom of over de werking van een zuignap. Ook zijn er veel doe-het-zelf-werkjes te vinden. Zo haal je NEMO in huis en leren je kinderen nieuwe dingen op een leuke en actieve manier. 

Stedelijk Museum

De deuren van het Stedelijk Museum zijn ook gesloten. Online hebben zij een collectie van minidocumentaires, podcasts en audiotours. Deze gaan over spraakmakende tentoonstellingen of de verhalen achter de werken, vertelt door conservatoren, experts of de kunstenaar zelf. Verder zijn er ook leuke workshops voor alle leeftijden. Ook zendt het Stedelijk Museum elke vrijdag een live tour uit waarin een collectie uitgelicht wordt.

--:--