Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tiener verplicht mee naar de kerk?

Tips van jongerenwerker Corjan Matsinger

Mijn zoon is 14 en roept nu al dat hij volgend jaar niet meer meegaat naar onze saaie kerk. Wat moeten we doen? Kunnen we hem verplichten om mee te gaan, of moeten we dat niet willen?

Deel:

Een tiener zuchtte diep toen hij mij vertelde over zijn kerk. “Corjan, in onze kerk zingen we nog liedjes uit de middeleeuwen, da’s echt niet te doen hoor.” De leefwereld van een tiener verschilt inderdaad flink met de sfeer en uitstraling van de gemiddelde kerkdienst. Het is een uitdaging om de levensvragen van tieners week in week uit te verbinden aan de preek of de worship ‘jongerenproof’ te maken. Hulde aan de kerken die hierin stappen zetten.

Gelukkig draait het in het kerk-zijn om meer dan het consumeren van een goede preek of het zingen van de meest hippe praiseliedjes. Laten we daarom de zaak eens van een andere kant bekijken. Wat maakt dat tieners naar de kerk blijven gaan? Een van de meest gegeven antwoorden is: ‘Mijn vrienden gaan ook.’ Voor een tiener draait het in de kerk in eerste instantie niet om de inhoud van een activiteit, maar om de vraag: ‘Wie komt er nog meer?’ Relaties zijn magisch, het draait in de kerk om de kwaliteit van de relaties, ook voor een tiener. Wat kun je als ouder doen om je tiener te verbinden met de kerk als community?

tieners-boek

Tips
- Zorg ervoor dat het geloof thuis meer betekent dan de (verplichte) kerkgang. Leg uit waarom jij het zelf belangrijk vindt om naar de kerk te gaan.

- Geef niet gelijk toe aan het ‘protest’ van je kind. Geef je tiener het excuus richting zijn vrienden dat hij of zij van jou ‘moet’. Tieners hebben grenzen nodig en regels waar ze tegenaan kunnen duwen.

- Probeer met meerdere ouders een ‘pact’ te sluiten. Als er een grote groep ouders is die hun kinderen stimuleren om wekelijks te komen, ontstaat er een grotere kans op een vriendengroep van leeftijdsgenootjes. 

- Onderneem als volwassenen dingen met de tieners van de kerk. Ga bijvoorbeeld als mannen van de kring met jullie tienerzonen een weekend zeilen. Zorg ervoor dat er meerdere volwassenen zijn die je kind kennen, zodat er naast het tienerwerk in de kerk diverse dwarsverbanden zijn tussen de generaties.

- Probeer je tiener te betrekken bij taken in de kerk zodat ze niet alleen ‘consument’ zijn, maar ook daadwerkelijk ‘nodig’ zijn. Geef ze verantwoordelijkheid in de organisatie van de jeugddienst, het kinderwerk, de beamer of de muziekgroep. 

Redactie: Mirjam Hollebrandse

Leestip: Geloof, hoop en tieners. Uitgave van Youth for Christ Nederland.

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--