Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijdreis door de Nieuwe Kerk

Blog van Jeroen Snel

De uitzending van zaterdag presenteer ik vanaf een mooie locatie: de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar opent zondag de tentoonstelling History and royalty, een tijdreis door zeshonderd jaar geschiedenis van dit iconische gebouw.

Deel:

In de Nieuwe Kerk worden vanaf de 19e eeuw onze staatshoofden ingehuldigd, en het is ook de plek van de huwelijksceremonie van Willem-Alexander en Máxima. Maar naast koninklijke evenementen heeft het gebouw nog veel meer meegemaakt: van de Beeldenstorm tot de grote brand en de wederopbouw in de 17e eeuw.

Tientallen historische verhalen worden verteld door monumentale onderdelen, zoals glas-in-loodramen, middeleeuwse fresco’s, grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek én het grootste historische orgel van Nederland, waarop wekelijks liveconcerten worden gespeeld.

Ook leuk: tijdens de tentoonstelling kun je twee ruimtes bezoeken die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn: de kerkmeesters- en de domineeskamer. Paul Rem, historicus en conservator van Paleis Het Loo, loopt voor ons alvast door de kerk en laat zijn licht schijnen over de tentoonstelling, die wat mij betreft meer dan de moeite waard is. Door vooraf online een tijdslot te reserveren, is de tentoonstelling tot half april veilig te bezoeken. Een aanrader voor de kerstvakantie!

Beeld: De Nieuwe Kerk/Evert Elzinga

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--