Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijs en Giovanca in 'Op1' over lange verkiezingsnacht VS

Moeten Trump en Biden dagen wachten?; 22.35 uur, NPO 1

Deel:

De peilingen wijzen op een overwinning voor Joe Biden, maar kan Donald Trump hem nog verrassen? In Op1 (EO) blikken Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana vooruit op de historische presidentsverkiezingen in de VS. Amerikakenner Raymond Mens, zangeres Shirma Rouse, oud-politicus Geert Dales en ondernemer Frederique van der Wal zijn bij hen te gast.

De Republikein Donald Trump en de Democraat Joe Biden nemen het vandaag tegen elkaar op tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de peilingen zal de zittende president niet herkozen worden, maar vier jaar geleden leek Trump te gaan verliezen van Hilary Clinton. Hoewel zij meer stemmen kreeg, trok haar tegenstander aan het langste eind.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Donald Trump Joe Biden Amerika Kiest Op1
President Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden gingen twee keer met elkaar in debat.

Is zo'n verrassende uitkomst bij deze verkiezingen opnieuw mogelijk? In de talkshow Op1 gaan Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana hierover met hun gasten in gesprek. Wat zijn de gevolgen als Trump wordt herkozen, of als hij juist het veld moet ruimen voor Biden?

Winnaar pas na dagen bekend?

Overigens kan het nog dagen duren voordat vaststaat wie deze verkiezingen gewonnen heeft. Veel Amerikanen hebben de afgelopen weken hun stem per post uitgebracht. Er zijn staten waar die stemmen pas vanaf de verkiezingsdag geteld mogen worden. Dat kan ertoe leiden dat de winnaar pas enkele dagen na de verkiezingen bekend zal zijn. 

Opblijven voor 'Amerika Kiest'

Na Op1 presenteren Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter een marathonuitzending van Amerika Kiest. De presentatoren spreken met voorstanders van Trump en Biden, de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, Amerikadeskundigen en vele andere gasten. 

Lees ook: Verkiezingen VS: ‘We zijn ondemocratisch gedrag normaal gaan vinden’
Lees ook: Verkiezingen VS: ‘We zijn ondemocratisch gedrag normaal gaan vinden’

Correspondenten volgen de uitslagen op de voet, vooral in de swing states, waar president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden allebei nog kans maken om te winnen. Op de radio wordt Amerika Kiest gepresenteerd door Lara Rense en Chris Kijne. 

Verkiezingen VS: 'Op1' en 'Amerika Kiest'

Op1
Presentatie: Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana
22.35 uur, NPO 1 

Amerika Kiest 
Presentatie: Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter
23.25 uur, NPO 1

Geschreven door

Bart van Delen

--:--