Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Als je niet gelooft dat Maria nog maagd was toen ze Jezus kreeg, ben je geen christen’

Deel:

Henk Jan Kamsteeg is groot fan van Tim Keller. Maar wat schetst zijn verbazing? Hij kan niet langer ja en amen zeggen op de theologie van zijn geliefde dominee.

Ik volg het werk van Nicholas Kristof al jaren, columnist van de New York Times. Vlak voor kerst interviewde hij Tim Keller, een voorganger van wie ik meer dan zeventig preken vertaalde. Kristof is sceptisch. Hij kan niet geloven dat Jezus werd geboren uit een maagd en dat hij letterlijk opstond uit de dood.

Am I a Christian, Pastor Timothy Keller?, wil Kristof weten.

Een boeiend gesprek.
Omdat het gevoerd wordt tussen twee mannen die ik zeer hoog acht.
Maar ook omdat de antwoorden die Keller geeft – en mijn gevoelens hierbij – misschien wel precies aangeven welke geloofsbeweging ikzelf aan het maken ben.

Vroeger – en dit is niet eens zo gek lang geleden – stond iedereen die kritiek had op preken van Keller bij mij per definitie op een 1-0 achterstand. Onvoorstelbaar vond ik (en vind ik nog steeds) het dan ook dat magazine De Nieuwe Koers besloot in eerste instantie de vertaalde preken van Keller af te wisselen met preken van Nederlandse voorgangers, om vervolgens helemaal te stoppen met het publiceren van zijn preken. Alsof er ook maar één Nederlandse predikant is die enigszins kan tippen aan Kellers manier van preken!

Wat als Jezus niet is geboren uit een maagd?

Des te confronterender was het daarom voor mij dat ik dit keer – niet langer – ja en amen kon zeggen op alles wat Keller in het interview zei tegen columnist Nicholas Kristof.

Twee dingen wil ik er nu uithalen…

Het eerste punt: Mag je je jezelf christen noemen als je niet gelooft dat Jezus geboren werd uit een maagd…?
Volgens Keller niet.

Maar wat vraagt Kristof nu eigenlijk?
Wil hij eigenlijk weten of hij gered kan worden als hij niet gelooft dat Maria maagd was toen ze Jezus kreeg?

Kan Keller dan net zo stellig zijn?

Ik geloof zeker dat Jezus geboren werd uit de maagd Maria. Maar ik geloof niet langer dat mijn behoud van deze geloofsbelijdenis afhankelijk is.

Sterven en opstaan versus Jezus’ leer

Het tweede punt uit het interview triggert mij meer. Volgens Keller is Jezus’ leven, sterven en opstanding belangrijker dan zijn leer. (‘Jesus’ teaching was not the main point of his mission. He came to save people through his death for sin and his resurrection.’)

En hier raken we precies de kern van mijn geloofsstorm.

Van een focus op het eeuwige leven, naar meer nadruk op het zoeken van Gods Koninkrijk en zijn gerechtigheid.

Gevaar is natuurlijk van het één door te schieten naar het ander. Alsof mijn persoonlijke redding er niet meer toe doet nu ik ontdek dat Jezus zich focust op zijn Koninkrijk…

Maar zoals Keller het zegt, gaat het er bij mij ook niet meer in. En nee, niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen. Jezus’ leven, sterven en opstanding waren niet belangrijker dan zijn leer. Ze maakten zijn leer mogelijk. Ze gaan hand in hand.

Hoe anders ik de Bijbel ook ben gaan lezen (zie eerdere blogs) alles draait nog om Jezus. Meer dan ooit misschien wel. Het draait minder om mij en mijn redding (hoe belangrijk ook), en meer om Gods grotere reddingsplan. Van de wereld. Met alles erop en eraan. Inclusief hen die zo hun vragen hebben bij de maagd Maria… of wat dan ook.

Hier lees je nog twee reacties op het interview met Tim Keller:
Van Brian McLaren
En van Pete Enns

Geschreven door

Henk Jan Kamsteeg

--:--