Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Geloof is een opdracht en een worsteling voor ieder moment’

Kort na het uitbreken van de coronapandemie schreef Timothy Dalrymple een aantal overdenkingen over ziekte, lijden en dood. Ze zijn nu gebundeld in het boekje 'Een weg door het water'. Hier lees je wat hij schrijft over bezorgheid en angst.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De HEER is mijn licht, mijn behoud, wie zou ik vrezen? Bij de HEER is mijn leven veilig, voor wie zou ik bang zijn?

Psalm 27:1 

Hij zei tegen zijn leerlingen: ‘Om deze reden zeg ik tegen jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Want het leven is meer dan voedsel en het lichaam meer dan kleding. Kijk naar de raven: ze zaaien niet en oogsten niet, ze hebben geen voorraadkamer en geen schuur, het is God die ze voedt. Hoeveel meer zijn jullie niet waard dan de vogels! Wie van jullie kan door zich zorgen te maken één el aan zijn levensduur toevoegen? Als jullie dus zelfs het geringste al niet kunnen, waarom maken jullie je dan zorgen over de rest?’ 

Lukas 12:11-26

Dit een spannende tijd noemen is hetzelfde als liefde een emotie noemen: het klopt, het is overduidelijk en het is ietwat zwak uitgedrukt. 

We zullen wereldwijd al snel over een miljoen bevestigde gevallen heen gaan en vijftigduizend doden. Tienduizenden doden lijken onontkoombaar in de Verenigde Staten de komende maand. Zelfs als het virus op de ene plek vertraagt, zal het op de andere versnellen. Wat zal er gebeuren als de pandemie steden verslindt waar minder middelen zijn dan hier? Hoeveel mensen zullen er sterven in Calcutta en Karachi, Kaïro en Lagos, Mexico City en São Paulo?

We houden ons hart vast. Onze gedachten gaan alle kanten op. We hebben moeite om ons te concentreren. Voortdurend en wanhopig lezen we de stortvloed aan online informatie. We verslinden het nieuws en het nieuws verslindt ons. Zovelen van ons hebben al vrienden verloren, en geliefden. Anderen wachten op die dag.

Niet in bezorgdheid blijven hangen

We hebben de neiging om angst te zien als een fysiologisch en psychologisch fenomeen. Het is echter ook een geestelijke realiteit.

De Bijbel zegt ons keer op keer geen angst te hebben. Wees niet bang. Wees sterk en moedig. Vrees niet. Ik zeg u, wees niet bang. Wees over niets bevreesd. Volmaakte liefde drijft de angst uit. Het getuigenis van de Bijbel is klip-en-klaar dat we niet in angst en bezorgdheid moeten blijven hangen, maar ons tot het geloof moeten wenden.

Søren Kierkegaard beschrijft bezorgdheid als vrees die iets zoekt om bang voor te zijn. Bezorgdheid verbindt zich aan de dingen en overtuigt ons ervan dat die dingen de bezorgdheid veroorzaken. Maar bezorgdheid gaat ten diepste vooraf aan die dingen en als dat wat ons bang maakt zou verdwijnen, dan zou onze bezorgdheid al snel iets anders vinden om ons zorgen over te maken.

Met andere woorden, de bron van bezorgdheid ligt niet in onze omstandigheden. Bezorgdheid krijgt de overhand als het spierweefsel van de geest wegkwijnt en we er niet in slagen om volledig te vertrouwen op God. Met de woorden van Augustinus: ‘Onrustig is ons hart tot het rust vindt in u.’

Een geestelijke oefening

We hebben alle reden om bang te zijn als we niet geworteld zijn in God, want zonder God missen we een anker. Logisch dat de Bijbel gebiedt om niet bezorgd te zijn. Bezorgdheid is het tegenovergestelde van geloof, maar het is niet zijn vijand. Het is een noodzakelijke doorgang op de weg van het geloof, omdat het onze behoefte aan God aan het licht brengt. Voorbij de bezorgdheid komen is noodzakelijk voor het geloof.

In die zin is geloof dus een opdracht en een worsteling voor ieder moment. Het is een beweging van de wil, een geestelijke oefening, een vast besluit om je ieder moment volledig over te geven aan God, in hem te rusten en in zijn overvloed. 

Geef ons dit geloof, Heer, zodat we onze tijd niet verdoen met vergeefse bezorgdheid over ons leven en onze omstandigheden. Geef ons dit geloof om volkomen te rusten in u, onze vesting.

*

Muziek: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt:

*
Aantal besmettingen wereldwijd*: 5.507.621
Aantal overledenen wereldwijd*: 359.512
*op het moment dat Timothy dit schreef

afbeelding
afbeelding.

Timothy Dalrymple (1976) is president en CEO van het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Christianity Today. Daarin publiceerde hij overdenkingen in het begin van de coronacrisis. Hij worstelt zelf met chronische pijn en dat maakt dat hij diep ingaat op vragen rond ziekte, lijden en dood. Dalrymple verbindt zijn geloof in God met datgene wat zovelen, en in feite wij allemaal, in deze tijd doormaken. Zijn overdenkingen zijn nu gebundeld door uitgeverij Van Wijnen in het boek 'Een weg door het water'. 

In het boek is aan elke meditatie een prent van Rembrandt toegevoegd, plus een link naar een passende muziekvideo, soms met dans. Meer informatie over het boek vind je hier.

Een weg door het water. Zoeken naar het hart van God in een tijd van crisis | Timothy Dalrymple | Van Wijnen | 128 blz. | € 14,95

Ets bovenin: de moeder van Rembrandt van Rijn. Meer info vind je bij het Rijksmuseum. 

--:--