Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tineke Huizinga: 'Politiek haalt het slechtste en beste in mensen naar boven'

Bijpraten met Tineke Huizinga

Tijdens een van haar eerste interviews met Eva in 2002, wachtte Tineke vol spanning af of ze voor de ChristenUnie mocht aantreden als eerste vrouwelijk Tweede Kamerlid. Sinds dat lukte, is Tineke niet meer weg te slaan uit Den Haag. Tijd om eens te vragen hoe het nu met haar gaat.

Deel:

Hoe is het nu met....

Eva bestaat 25 jaar! Tijd om terug te blikken. Samen met vrouwen die in de afgelopen jaren door Eva zijn geïnterviewd. Deze keer blikken we terug samen met Tineke Huizinga.

Hoe gaat het met je?

''Het gaat goed. Ik heb veel plezier in mijn werk en het gaat goed met mijn man, kinderen en kleinkinderen. Het is een heel stabiele periode. Er zijn ook altijd periodes in je leven wanneer je dat niet hebt, dat is in elk leven zo. Maar ik maak mij er niet druk om als het antwoord straks weer wat minder positief is. Zo ziet het leven er gewoon uit.”

Hoe kijk je nu terug op die spannende periode in 2002?

“Dat is alweer lang geleden. De ChristenUnie was een heel andere partij dan nu. Ik ben met voorkeurstemmen gekozen. De kiezers waren toe aan een gemengd gezelschap. Sommigen hadden die voorkeurstemmen dan ook helemaal verwacht, ikzelf eigenlijk niet. Ik kreeg ook mails dat mensen op mij hadden gestemd omdat ze mij als persoon graag in Den Haag zien, niet alleen omdat ik een vrouw ben. Het is fijn dat zo veel mensen op je stemmen. Maar het gaf me zeker ook mixed feelings, want iemand anders die verwacht had in de Kamer te komen, kwam er ineens niet in. Zulke tegenstrijdigheden zitten ingebakken in de politiek, daar moest ik mee leren omgaan.”

Tineke Huizinga in Eva

Tineke in Eva in 2022

Wat heb je geleerd in de periode dat je in de Kamer zat?

“Je leert natuurlijk hoe de politiek werkt. Politiek haalt het slechtste en beste in mensen naar boven. Je ziet mensen die gaan voor hun ideaal, maar er worden ook spelletjes gespeeld. Uiteindelijk denk ik dat ik heb geleerd dat ik goed op mezelf en mijn eigen oordeel kan vertrouwen. Je krijgt altijd veel verschillende adviezen en je weet nooit helemaal precies hoe iets nu is of uitwerkt. Ik heb geleerd dat ik kan vertrouwen op mijn inzicht. Dat is niet domweg mijn eigen ding doen, maar een afweging maken nadat je veel gehoord hebt en met veel mensen hebt gesproken. Dat kan ik goed, denk ik.”

En hoe ben je veranderd?

“Ik heb in elk geval meer levenservaring, dat krijg je natuurlijk vanzelf. Ook krijg je veel meer ervaring in de politiek. Tegelijkertijd heb ik ook veel dingen gezien die niet makkelijk veranderd kunnen worden. Je begint heel hoopvol en je verandert ook zeker wel zaken, maar dan komt ook het besef dat sommige problemen onoplosbaar zijn. Dan moet je toch enthousiast blijven en energie blijven houden om je in te zetten voor veranderingen ten goede. Het zal altijd een beetje geven en nemen zijn. Als je ouder bent, heb je dat idealisme nog wel, maar denk je misschien dat je het niet meer kunt bereiken. Maar dat idealisme moet niet veranderen in berusting. Je moet je blijven inzetten voor goede dingen. En nog meer dingen in Gods hand leggen.”

Lees het complete interview met Tineke Huizinga in Eva 5 of kies voor een Eva-abonnement dat bij jou past en mis niks meer van Eva. 

Luistertip

Interview Tineke Huizinga in de podcast Het Ene Moment

Luistertip

''In de Eerste Kamer hoef je niet grappig te zijn of in oneliners te praten,” zei Tineke in een uitgebreid interview dat Elsbeth Gruteke met haar had in de podcast Het Ene Moment.

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--