Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tirza van der Graaf nieuwe presentator Blauw Bloed

‘Het koningshuis zit wel een beetje in mijn DNA’

“Het is een droom die uitkomt”, vertelt Tirza van der Graaf enthousiast: sinds september is zij de nieuwe presentator van Blauw Bloed. De eerste uitzendingen zitten er inmiddels op. "Het voelt als thuiskomen."

Deel:

Tirza maakt sinds 2019 deel uit van de redactie van Blauw Bloed. Haar fascinatie voor de royals dateert al van langer geleden. “Het huwelijk van Kate en William was voor mij een belangrijk moment”, vertelt ze. “Ik ging altijd heel trouw naar school, maar die dag ben ik eerder naar huis gegaan om niks te missen. Het was zo sprookjesachtig. Op verzoek van Kate stonden er echte bomen in Westminster Abbey. De volgende dag heb ik alle kranten uitgeplozen en daarna ben ik de huwelijksceremonie opnieuw gaan bekijken.”

Gevoel van thuiskomen

Tirza besluit zich na haar bachelor aan te melden voor een master journalistiek met als profiel royaltyverslaggever. “De anderen wilden Midden-Oosten- of oorlogscorrespondent worden.” Lachend: “Naar mij werd wel wat meewarig gekeken, maar het koningshuis zit een beetje in mijn DNA. De Blauw Bloed-redactie gaf me dan ook echt een gevoel van thuiskomen: allemaal mensen die het een feest vinden om met royalty bezig te zijn.”

Hoe pakken jullie zo’n wekelijkse uitzending aan?
“Op maandag kijken we wat er speelt en bepalen we hoe de uitzending eruit gaat zien. We zijn natuurlijk erg afhankelijk van de agenda van de Oranjes. Wat voor werkbezoeken staan er op de agenda? Soms worden we gebeld als er een bezoek is waarbij minder media aanwezig zijn. Daarnaast is er altijd een langer actueel item. Daarin diepen we maatschappelijke projecten uit waarbij royals betrokken zijn. Toen het net oorlog was in Oekraïne bijvoorbeeld, bracht koningin Máxima een bezoek aan het Máximacentrum. Daar werden jonge kankerpatiëntjes uit Oekraïne behandeld. Belangrijk om zo een spade dieper te gaan. En verder hebben we altijd een human-interestonderwerp, dat is meer het zachte nieuws: mode en glitter & glamour, maar ook een reportage met hofregisseur Rudolf Spoor. Hij regisseerde onder andere het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.”

Waar verheug je dit seizoen het meest op?
“De streekbezoekserie met Paul Rem. Hij trekt het land in en neemt de kijker mee naar plekken waar de royals zijn geweest en verbindt die aan de historie met behulp van veel archiefmateriaal. Paul is echt een meester in het vertellen! En verder het staatsbezoek aan Zuid-Afrika van de koning en de koningin. Ik zie er heel erg naar uit om die uitzending te brengen vanaf de plek waar de koning en koningin net zijn geweest tijdens het staatsbezoek.”

Veel gebeurtenissen komen jaarlijks terug. Hoe voorkom je dat het saai wordt?
“Dat is inderdaad best een uitdaging. Maar er is altijd wel iets nét anders. Neem Koningsdag: altijd op een andere plek. Prinsjesdag is wel veel hetzelfde. Maar dit jaar was prinses Alexia erbij, omdat ze 18 is geworden.”

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--