Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tjitske Volkerink vertrekt bij 'De Muzikale Fruitmand'

'Ik laat het programma in vertrouwde handen achter'

Deel:

Na zeven jaar vertrekt Tjitske Volkerink bij het EO-radioprogramma De Muzikale Fruitmand. “Het is een mooi, symbolisch getal,” zegt de presentator, die zondag afscheid neemt. Al die jaren leidde ze ook het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum. Aan deze PKN-pioniersplek wil ze zich nu volledig gaan wijden. “De luisteraars en ik gaan elkaar missen, maar de Fruitmand is klaar voor de toekomst.”

“Toen de EO me vroeg om De Muzikale Fruitmand te presenteren, was ik al actief in het centrum en bezocht ik op zondag een charismatische gemeente", blikt Tjitske Volkerink terug. "Ik maakte kennis met luisteraars die van psalmen en de bundel van Johannes de Heer hielden. Dat was even schakelen, maar dat ik die twee werelden bij elkaar mocht brengen, bracht door de jaren heen vaak een glimlach op mijn gezicht.”

Waarom vertrek je bij de EO?
“Ik merk dat het tijd is om te kiezen en focus aan te brengen in mijn werk. Na de coronacrisis komen er veel meer mensen naar het Christelijk Spiritueel Centrum dan voorheen,” zegt Tjitske, die onder meer meditaties, cursussen en workshops verzorgt, om mensen te helpen gezonder te leven, naar lichaam en geest.

Heilzaam

In het centrum geeft Tjitske ook massages. “Het kan heel heilzaam zijn om – met respect voor je grenzen – aangeraakt te worden. Maar ik bid ook met mensen, want het geestelijke aspect is heel belangrijk. Dat maakt dit voor mij waardevol. Om het centrum door te laten groeien, moet ik nu iets waardevols loslaten. Helaas is dat soms zo in het leven.”

Hoe laat je de Fruitmand achter?
“Heel toekomstbestendig, al klinkt het programma ook nog steeds vertrouwd. In januari kregen we er zendtijd bij. In de eerste twee uur sluit de iets lichtere geestelijke muziek wat meer aan op de rest van de programma’s op NPO Radio 5. Terwijl de laatste twee uur goed overeenkomen met het programma dat iedereen al jaren kent.”

De Fruitmand is  klaar voor de toekomst, maar klinkt ook nog steeds vertrouwd

Hoe is het programma veranderd?
“Ik genoot van de gesprekken in de pastorale vragenrubriek ‘Ik zou wel eens willen weten’, een EO-programma dat onderdeel werd van De Muzikale Fruitmand." Achteraf is Tjitske Volkerink blij met een ingreep van de zendermanager, waardoor het programma sinds 2017 live wordt uitgezonden. "In deze gesprekken – maar eigenlijk tijdens het hele programma – kun je veel beter aansluiten bij het moment en je laten inspireren door alle liederen die je – anders dan bij een opgenomen gesprek – allemaal meeluistert.”

Duopresentatie

“Sinds begin dit jaar presenteer ik het programma samen met Gerja Wolf. Dat maakt het makkelijker om de Fruitmand los te laten. Ik werkte al veel langer met haar samen, ook al toen ze invalpresentator was. In haar vertrouwde handen laat ik het programma nu achter. Zij wordt ‘hoofdpresentator’ van De Muzikale Fruitmand, waarbij steeds een andere collega naast haar plaats zal nemen. Misschien moeten de luisteraars alsnog een beetje wennen, maar de EO heeft hiermee iets heel moois in handen voor de toekomst.”

De Muzikale Fruitmand

Iedere zondag, 18.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--