Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tom Herlaar: 'Luisteraars blijven Groot Nieuws waarderen'

Iedere zondag, 6.00-9.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Een vertrouwde programmatitel keerde onlangs terug op NPO Radio 5. Wekelijks presenteert Tom Herlaar het EO-programma Groot Nieuws, met veel geestelijke muziek en rond half negen een overdenking. Tom volgde Andries Knevel op, die eind vorig jaar afscheid nam.

“Ik vond het wel spannend in het begin, want ik ben een andere presentator dan Andries en breng natuurlijk mijn eigen stijl mee. Ook voel ik me thuis bij de iets bredere muziekkeuze, hoewel de traditionele muziek uit Groot Nieuws me ook dierbaar is. Aan de reacties die we via de NPO Radio 5-app binnenkrijgen, merken we dat luisteraars het programma blijven waarderen.”

Wie is Tom Herlaar?

• 64 jaar
• Journalist en radiopresentator
• Begon radiocarrière bij Ziekenomroep Schiedam (ZOS)
• Vanaf 1975 bij de TROS, waar hij de Tien Om Kindershow (met Martin Brozius) en Sport na Sport presenteerde
• Kwam na militaire dienst in 1977 bij de EO, presenteerde o.a. Tijdsein (Hilversum 3), De Gouden Greep (NPO Radio 2), Open Huis en Vroeg op 5 (NPO Radio 5)
• Sinds februari presentator Groot Nieuws en zaterdaguitzending Open Huis (NPO Radio 5)

Wat wilde je als kind worden?
“Piloot of radiopresentator, twee beroepen waarin timing en techniek een belangrijke rol spelen. Al vroeg legde ik de basis voor mijn radiocarrière door muziek te draaien in mijn eigen drive-indiscotheek. Met een busje reed ik door het land. Ook presenteerde ik bij de ziekenomroep. Ik had het geluk dat mijn kapper me in contact bracht met zijn broer Chiel de Kruijf, die bij de TROS werkte, waar ik in 1975 aan de slag ging.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Groot Nieuws Tom Herlaar EO NPO Radio 5
Iedere zondagmorgen presenteert Tom Herlaar het EO-programma 'Groot Nieuws' op NPO Radio 5. Credits: Alva Bedrijfsfotografie en Shutterstock .

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met trouw, een eigenschap die op allerlei vlakken zichtbaar is. Zo rijd ik al sinds 1976 Peugeot en liet ik mijn auto bij een garage in Vlaardingen onderhouden, ook toen ik allang naar Lelystad was verhuisd. Ik blijf ook trouw aan de kerk waar ik belijdenis heb gedaan, maar waar de liturgie wat vlotter zou mogen zijn. Soms moet ik leren dat een mens een nieuwe stap mag zetten, maar trouw blijft belangrijk voor mij.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In de Finse hoofdstad Helsinki, de Temppeliaukiokerk. Ik bezocht de stad in 1984, toen ik met een tv-team op weg was naar het noorden van Finland, naar Ivalo in Lapland. Daar gingen we opnames maken voor een kerstspecial met Viktor Klimenko, de bekende ‘Zingende Kozak’. Een prachtig kerkgebouw, waarvan de muren uit onafgewerkte rotsen bestaan, met daarop een dak van glas en koper.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Tom Herlaar Groot Nieuws Temppeliaukiokerk
Tom Herlaar bezocht in 1984 de Temppeliaukiokerk in de Finse Hoofdstad Helsinki. Credits: Alva Bedrijfsfotografie en Shutterstock .

Wie bewonder je?
“Ik heb grote bewondering voor André van Duin, omdat hij zo begaafd en veelzijdig is. Naast de intense humor die we van hem kennen, heeft hij ook een ernstige kant. Die liet hij zo mooi zien na het overlijden van zijn man en tijdens zijn toespraak bij de Dodenherdenking op de Dam.”

Wat was je grootste blunder?
“In 1977 kwam ik bij de EO werken, eerst voor het radioprogramma Tijdsein. Op een dag viel er onverwacht een nieuwsitem uit. Eindredacteur Dolf Lock gaf me snel een blaadje met drie vragen over een of andere onderwijskwestie waar ik niets over wist. Op de eerste vraag antwoordde mijn gast: ‘Hoe bedoelt u?’ Ik zat meteen met mijn mond vol tanden.”

Ook in het diepste dal is God je Vader

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Job is al mijn hele leven een lichtend voorbeeld voor me. Ook in het diepste dal mag je weten dat God je Vader is. Hij zal je eruit halen, je beschermen en er voor je zijn. Dat heb ik in mijn eigen leven ook mogen ervaren, zeker rond mijn scheiding. Het doet enorm pijn als er in je bestaan takken worden afgeknipt, maar er mogen ook nieuwe loten groeien.”

'Groot Nieuws' met Tom Herlaar

Groot Nieuws is op NPO Radio 5 hét programma om de zondagochtend mee te beginnen. Psalmen, gezangen en Nederlandstalige praisemuziek vormden de muzikale basis. Ook kunnen we rond 8.30 uur luisteren naar een overdenking. Presentatie: Tom Herlaar. 

Iedere zondag, 6.00-9.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Alva Bedrijfsfotografie en Shutterstock 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--