Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tonneke Bijker te gast in 'Onderweg'

Zaterdag 9 februari, 22.00 uur, NPO Radio 5

Als kind hoorde Tonneke Bijker in de kerk dat het niet waarschijnlijk was dat God van haar zou houden. Ze dacht bij God geen schijn van kans te maken. Hoe het komt dat ze daar toch anders over is gaan denken en welke rol God nu in haar leven speelt, vertelt ze in het radioprogramma Onderweg.

Deel:

Net een week terug van een reis naar het Midden-Oosten, schuift Tonneke bij presentator Elsbeth Gruteke aan. Tonneke – inmiddels bijna 70 – is nog steeds erg actief. Ze vindt het heerlijk om in binnen- en buitenland spreekbeurten te geven en mensen van de Here Jezus te vertellen. Het is ook dankbaar werk. Terugblikkend op haar laatste reis, vertelt ze: “Met een groep getalenteerde vrouwen hebben we overal bijeenkomsten gehouden. Als je met christenvrouwen daarginds de Bijbel bestudeert, zijn het net sponzen. Ze vertrouwen op God, ook al kennen veel van hen verdriet. Ik leer zelf ook veel van mensen die alles kwijt zijn.” En dat terwijl Tonneke zelf ook weet wat het is om te leven met verlies.

Bang voor God

De gedrevenheid om met mensen over de goedheid van God te praten, heeft Tonneke niet van huis uit meegekregen. Als kind was ze juist bang voor God. “God kiest maar een paar mensen uit,” was de boodschap die ze in de kerk hoorde. Tonneke was een spring-in-het-veld en geloofde daarom dat God haar niet wilde, en haar zusje juist wel.

Na de dienst liep ze huilend de zaal uit

'God houdt van alle mensen'

Een tante, die door de overige familieleden ‘te licht’ gevonden wordt, vertelde Tonneke op een dag dat de Heer goed is. Het maakte Tonneke jaloers; ze zou net als haar tante willen zijn. Later in een samenkomst vertelde een dominee dat God van alle mensen houdt. Maar omdat Tonneke niet geloofde dat dit ook voor haar gold, liep ze na de dienst huilend de zaal uit. Toch raakte ze met de dominee in gesprek, volgde bij hem Bijbelstudies en aanvaardde uiteindelijk dat God wel degelijk van haar houdt.

Canada

Toen Tonneke jaren later een studie theologie afrondde, nodigde een Canadese organisatie haar uit in Canada te komen werken. Diezelfde organisatie deed haar bij haar vertrek een opmerkelijke toezegging. 'Tonneke, als jij terug in Nederland bijeenkomsten regelt, komt er een team vanuit Canada over om het programma te verzorgen.' De Canadezen betaalden alle kosten zelf.

Stichting Evangelisch Ontwaken

Tonneke was net een week terug in Nederland, toen de EO contact met haar opnam voor een televisie-interview. De EO-vertegenwoordigers waren zo enthousiast over haar plannen, dat zij voorstelden haar werk als bestuur te ondersteunen. Ze richtten de stichting Evangelisch Ontwaken op. Jarenlang werden er in Nederland bijeenkomsten met buitenlandse teams gehouden. “Geestelijk gebeurde er heel veel,” vertelt Tonneke. “Voor mijn ogen zag ik wonderen gebeuren. Er kwam veel verzoening tussen mensen.”

Heel radicaal vroeg ze duidelijkheid van God

Gevoelens voor Dirk-Jan

In die tijd leerde Tonneke Dirk-Jan Bijker kennen. Hij was op een van de bijeenkomsten aanwezig en vroeg Tonneke te komen spreken op een weekend van zijn jeugdgroep. Er kwamen veel meisjes voor hém naar die jeugdgroep, en dat vond hij niet goed. Tonneke ging op de uitnodiging in en kreeg gaandeweg gevoelens voor hem. Maar wat vond God van een relatie tussen haar en Dirk-Jan? Heel radicaal vroeg ze duidelijkheid van God: ‘Als Dirk-Jan voor 1 januari niets doet, is het klaar.’
Een paar dagen voor het verstrijken van die deadline, nodigde Dirk-Jan haar uit. Hij wilde iets vertellen: “Ik denk dat jij mijn vrouw wordt,” zei hij. “Dat heb ik gemerkt in een kerkdienst.” En toen ging het snel: vier dagen later verloofden ze zich en negen maanden later traden ze in het huwelijk. Samen kregen ze vijf kinderen.

Eigen tv-productiebedrijf

Na jaren in de leiding van de EO gewerkt te hebben, begon Dirk-Jan een eigen productiebedrijf. Dat gaf hem de mogelijkheid zelf weer programma’s te maken: dáár lag zijn hart. Met liefde maakte hij onder andere programma’s over terminaal zieke mensen die niet lang meer te leven hadden. Tonneke was daar nauw bij betrokken.

Overlijden Dirk-Jan

Terwijl ze volop bezig waren met het maken van programma’s, vond Tonneke hem op een avond in de slaapkamer, bewusteloos. Reanimatie had geen effect en Dirk-Jan overleed op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval. Een week later zat Tonneke weer in de montagekamer, want ze moest verder met de programma’s. Maandenlang zag ze hem nog, op de beelden die gemonteerd moesten worden. Daardoor hield ze het vol, ook al was ze thuis eenzaam.

Lijden maakt je bitter of beter

'Vergeven is bevrijdend'

Na Dirk-Jans overlijden leerde Tonneke een andere man kennen, maar die relatie liep op niets uit. “Ik kan hem zegenen en vergeven," vertelt Tonneke. "Ik ben nu milder voor mensen die verkeerde stappen zetten. Lijden kan je bitter maken of beter. Dat zie ik bijvoorbeeld ook bij Nigeriaanse vrouwen die de moordenaar van hun man vergeven. Vergeven is moeilijk, maar heel bevrijdend. Wij moeten de goede strijd strijden.”

Nooit zenuwachtig

Tonneke geniet van haar kinderen en kleinkinderen – de negende is op komst. Ook vindt ze het geweldig om spreekbeurten te blijven houden, het land in te trekken en naar andere landen te gaan. Maar ondanks dat ze vele honderden spreekbeurten heeft gehouden, blijft ze er elke keer toch ook weer tegenop zien. “En toch, als ik voor een groep sta, komt de Geest van God en is het net alsof ik nooit zenuwachtig ben geweest.”

Beluister hieronder het hele gesprek met Tonneke Bijker.

Beeld:Elisabeth Ismail

--:--