Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Telefilm wil je samen met je kind kijken

'Tot zonsondergang': een spannende film over verandering van basisschool naar middelbare school

In de Telefilm 'Tot zonsondergang' staat een hecht groepje vrienden op het punt om van de lagere school naar de brugklas te gaan. Dan gebeurt er iets ingrijpends dat hun kijk op het leven verandert. Deze spannende avonturenfilm over de overgang van kindertijd naar aanstaande volwassenheid is een aanrader voor zowel je kind als voor jezelf.

Deel:

Waar gaat de Telefilm 'Tot zonsondergang' over?

Op de laatste dag van de zomervakantie zijn de twaalfjarige vrienden Mikela, Harvey, Tim, Chrissie en Pink al de hele dag aan het spelen. Mikela is de leider, Harvey de clown, Tim de stille, Chrissie de durfal, en Pink de benjamin van het stel. Ze hebben lol, maar praten ook over de toekomst, want dingen gaan veranderen. Ze gaan naar de brugklas en vinden dat behoorlijk spannend.

Het groepje spreekt af elkaar na het eten te ontmoeten bij de boomhut, om de vakantie samen af te sluiten. Maar na het eten komt Tim niet opdagen. De andere vier beginnen zich zorgen te maken en besluiten naar zijn huis te lopen. Als ze daar aankomen staat de voordeur wagenwijd open. Er blijkt niemand thuis te zijn, terwijl de tafel vol staat met borden onaangeroerd eten. En ze vinden bloed op de vloer. Wat is er gebeurd? 

Wat maakt deze film - naast het spannende verhaal - zo de moeite waard?

Arnoud Bruinier, eindredacteur Drama bij de EO: "'Tot Zonsondergang' speelt zich af op de laatste avond voor de overgang naar de middelbare school. Die overgang is best heftig; zo’n grote stap vanuit de vertrouwde kinderwereld richting volwassenheid. Dat maakt de kinderen in de film ook onzeker. Door de avonturen op deze avond krijgen ze al een voorproefje van een wereld waarin dingen niet zo zwart wit zijn als ze dachten. De vanzelfsprekende vriendschap tussen de kinderen geeft hen de moed om daarmee om te gaan. Ik hoop dat kinderen die de film kijken hierdoor aangestoken worden en tegelijkertijd voelen dat die onzekerheid er ook bij hoort. Als ouder weet je wat er allemaal richting volwassenheid op je pad kwam en zul je waarschijnlijk met weemoed terugkijken naar de tijd dat je nog onbezorgd kon spelen tot zonsondergang."

Tot zonsondergang’ is de eerste van zes nieuwe, spannende Telefilms voor jongeren. op zondag 11 december om 10.00 uur te zien bij de EO in Zapp op NPO 3 en via NPO Start.

Cast: Pascale Kromkamp, Chloé Bouterse, Yèray Topcu, Layla Zara Seme, Isaac Powell, Matsen Montsma, Josephine Arendsen, Astrid van Eck, Anniek Pheifer, David Lucieer, Juliette van Ardenne, e.a.

Regie: Albert Jan van Rees, scenario: Reint Schölvinck, producent: IJswater Films, omroep: EO

Telefilms zijn speelfilms voor televisie die inspelen op actuele thema’s. De coproducties van onafhankelijke producenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van CoBO, de uitvoerder van het project.

Geschreven door

Marlies Medema

--:--