Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trakteer jezelf op een coronaproof avondje lachen - Vierde opdracht Eva's EveryBody Happy-Week

Barbara Stouwdam over vrouw-zijn

Barbara Stouwdam brengt samen met Christien Blok en Gezina van den Bos een ontroerende en hilarische ode aan het vrouw-zijn in hun theatervoorstelling Contrast. Eva sprak met Barbara Stouwdam over vrouw-zijn en alle verschillen en overeenkomsten die zij terugziet bij vrouwen wereldwijd.

Deel:

Voel jij je vandaag op en top vrouw?

‘’Vandaag voel ik me echt op en top mama. Ik ben zwanger en we hebben al een kleintje van 2,5 jaar, ondertussen ben ik druk met werk. Vanwege corona werkt mijn man vaker thuis. Het is een gekke tijd, maar ik geniet er wel van dat we nu zoveel samen zijn.’’

Op de site van Op en Top Vrouw schrijf je: Op en top vrouw-zijn is wandelen met Hem. Wat bedoel je daar precies mee? 

Vrouw-zijn is best ingewikkeld. Door dagelijks te wandelen met Hem kun je je vrouw-zijn beter omarmen.  Door met Hem te praten, ervaar je Zijn liefde voor de wereld. Betrek God bij alledaagse dingen. Hij is almachtig, maar ook heel dichtbij. Dat vind ik zo mooi. God is de bedenker van de vrouw. Hij kent en snapt ons als geen ander.

Jullie hebben met Op & Top Vrouw projecten van Dorcas, speciaal gericht op vrouwen, in Ethiopië bezocht. Wat is jou het meest bijgebleven van deze reis?

Dat vrouw-zijn alle soorten en maten bestaat, maar dat God altijd dezelfde is. Hoe kwetsbaar het leven daar ook is. Van tevoren waren we een beetje bang voor wat we zouden zien. Maar de vrouwen zijn daar zo sterk. Echt indrukwekkend. De vrouwen hebben een doorpak-houding. Niets doen is immers niet overleven. Dorcasheeft veel aandacht voor eigenwaarde. Die combinatie van doorpakken en eigenwaarde maakt hen tot sterke vrouwen. Hier in Nederland willen we zoveel. Maar Ethiopische vrouwen zijn zo dankbaar dat ze kunnen leven. Ze geven alle eer aan God.’’

Welk verhaal is je bijgebleven? 

‘’Een Dorcas-medewerkster vertelde een verhaal over een moeder met een tweeling. Ze kon niet beide kinderen meenemen naar haar werk. Dus wisselde ze af. De ene dag nam ze haar ene kind mee, en de andere liet ze thuis. Wetende dat het andere kindje honger zou lijden. Hartverscheurend. is Westers om te denken: Waar is God op zulke momenten? Maar Ethiopische vrouwen zijn niet bezig met die vragen. Zij focussen op dat waar ze dankbaar voor zijn.

Ook hebben de vrouwen daar veel steun aan elkaar. Dorcas organiseert een soort vrouwenkringen. Als een vrouw net bevallen is, zorgen andere vrouwen voor haar kinderen, of hoeft ze even niet te werken. Dat werkt heel krachtig. Daarnaast werkt Dorcas samen met lokale kerken. Ik geloof dat we als vrouwen veel meer bereiken, en nog intenser genieten van het leven als we samen een eenheid vormen. Door die verschillen juist te omarmen, zijn we samen sterk. We zijn in Nederland zo gericht op onszelf terwijl de kracht van het vrouw-zijn, naar mijn idee, ook ligt in het omkijken naar elkaar. Een cheerleader zijn voor iemand anders, maakt jezelf ook sterker.’’
 

Op je site benoem je ook dat je diepe dalen hebt gekend.

Op & Top Vrouw

‘’Direct na mijn opleiding aan het conservatorium kreeg ik een burn-out en ben er ruim anderhalf jaar uit geweest. Achteraf heb ik dat ervaren als ‘het compleet stilgezet worden door God’. Controle willen houden en constant maar het beste uit mezelf willen halen hebben me de kop gekost. Al ben ik God nooit kwijt geweest, ik was wel verloren wat Hij in mijn hart had gelegd. Ik leefde volgens verwachtingen van anderen (of waarvan ik dacht dat ze dat van me hadden). Ik heb mogen leren om weer naar mijn eigen hart te luisteren.

Afgelopen jaar zat ik weer op het randje van een burn-out. Moeder worden heeft alles op z’n kop gezet en ik ben mezelf meer tegengekomen dan ooit. Ik heb me zo vergeleken met andere mama’s van wie ik dacht: zo moet ik ook zijn, dat ik het idee kreeg dat ik geen goede mama was. Ik werd opnieuw stilgezet en heb alles tijdelijk uit handen moeten geven. In deze periode heb ik ontdekt dat ik nog steeds veel verlangens heb waar ik niks mee deed, maar boven alles heb ik ontdekt hoe belangrijk jezelf liefhebben is. Ik moest mezelf leren omarmen als mama.’’

Waar heb je onlangs heel hard om moeten lachen?

‘’Een tijdje geleden zaten we aan tafel en bad mijn dochter van 2,5 jaar voor het eten. Ze begon met een zegen voor iedereen. Ze keek me aan en zei: ‘De Here zegent jou.’ Ik keek terug naar haar, en midden in haar zin schreeuwde ze: ‘Mama ogen dicht!’ De volgende dag aan tafel bad ze weer: ‘De Here zegent jou, dank U wel dat mama de ogen dicht heeft, in Jezus naam Amen.’ Ik kwam niet meer bij. En zo heeft ze elke dag zulke briljante uitspraken. Puur genieten.’’

Is er een lied of Bijbeltekst dat speciaal is voor jou?

‘’De Bijbeltekst waar ik de laatste tijd veel mee bezig met is Psalm 1:3. Over de Boom geplant aan stromend water. Voor mij betekent dit: in welk seizoen je ook zit, vrucht dragen kan je altijd als God de bron van je leven is. Die bron is voor mij belangrijker dan ooit. Soms vergeet ik dat door alle dingen in het leven. Jammer eigenlijk, want dat maakt genieten zoveel gemakkelijk als je beseft dat Hij de bron is.’’

Welk gevoel hoop je dat vrouwen ervaren na het zien van jullie voorstelling Contrast?

‘’Ik hoop dat de vrouwen die de show kijken, beseffen dat contrast iets moois is. Veelkleurigheid zorgt voor de mooiste schilderijen. God heeft een plan voor jou, Hij ziet jou, Hij is verbonden in de details van je leven - of je leven voelt als een donkere nacht of een woestijn en ook als je leven voelt als een paradijs. Vrouw-zijn moeten we meer omarmen en daar veel meer van genieten en om lachen. Stoppen met vergelijken en bloeien in wie wij zijn!’’

Lees ook: Krachtige vrouwen uit de Bijbel

De theatershow Contrast, waarmee de vrouwen van Op & Top door het land toerden, is nu online te beleven. Voor meer informatie over de onlinetheatershow Contrast en het bestellen van kaartjes ga je naar opentopvrouw.nl.

Vierde opdracht Eva's EveryBody Happy-Week

Lachen ontspant. Humor helpt je om op een ontspannen manier na te denken over serieuze onderwerpen. Trakteer jezelf daarom op een hilarisch avondje ‘uit’.

“Van hoog naar laag, van beneden weer naar boven. Van links naar rechts, ik kan je niet beloven – hoe ik reageer – m’n hormonen gaan op en neer.” Deze tekst is afkomstig uit de theatershow Contrast van Op en Top Vrouw. Hierin brengen zangeressen Christien Blok, Gezina van den Bos en Barbara Stouwdam een ontroerende en hilarische ode aan het vrouw-zijn. De show gaat over vrouw-zijn in je eigen leven. Over de verschillen en overeenkomsten met andere vrouwen, en het contrast tussen man en vrouw. Voor Dorcas reisde het drietal af naar Ethiopië. In Contrast vertellen de theatermakers over de bijzondere ontmoetingen die ze daar hadden, en de kracht van vrouwenprojecten.

Feest van herkenning

De show zit vol humor en is een feest van herkenning om naar te kijken. Word je bijvoorbeeld soms ook een beetje moe van al die fruitsoorten waar jouw lichaam zogenaamd op zou lijken? Dan hebben deze dames een pakkende wijsheid voor je. Gezina: “Ben je een appel of een peer? Je bent mooi in de ogen van de Heer.”
 

Wie heeft er werkelijk de regie in jouw leven?

De komische toon wordt aangevuld met serieuze woorden en nadenkers. De muzikale vrouwen laten je filosoferen over de vraag: wie heeft er werkelijk de regie in jouw leven? De theatershow Contrast, waarmee de vrouwen van Op & Top door het land toerden, is nu online te beleven. De opdracht van vandaag? Trakteer jezelf op een avondje lachen en ontspanning. Nodig vriendinnen bij jou thuis uit of spreek online met elkaar af. Maak er zo’n gezellige avond van dat het voelt alsof je samen weg bent geweest. Kaartjes voor de Theatervoorstelling kosten € 7,50. Voor meer informatie over de onlinetheatershow Contrast en het bestellen van kaartjes ga je naar opentopvrouw.nl.

Volgende opdracht Eva's EveryBody Happy-Week

Heerlijk gelachen? Ga dan naar de volgende opdracht van Eva's EveryBody Happy-Week: Doe iets voor een ander.
'De effectiefste manier om gelukkig te worden is door te proberen anderen gelukkig te maken,' aldus hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. En dat gaan we doen tijdens deze vijfde opdracht.

EVA'S EVERYBODY HAPPY-WEEK

Onze gezondheid houdt ons bezig – meer dan ooit zelfs. Daarom organiseert Eva vanaf zondag 14 februari de Eva’s EveryBody Happy-Week! Zeven dagen lang geven we extra aandacht aan lichaam en geest. Met elke dag een opdracht om jezelf uit te dagen. Van spread the love op Valentijn tot lui – ja, dat lees je goed – sporten met Arie Boomsma. Ga naar Eva's EveryBody Happy-Week en doe mee!

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--