Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trinity Wereldwijs: 'Wat er ook gebeurt, we blijven zingen'

'Een troubadour heeft nergens een stopcontact'

Met het nieuwe album 'Een grote familie' zet de band Trinity de toon voor “een nieuwe tak aan de Trinity-boom.” Op zaterdag 10 april geeft de band een virtueel concert vanuit 'het Grote Duitse Huis' met Elly en Rikkert Zuiderveld als gasten.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Aan de grote houten tafel in hun oefenruimte in Voorthuizen zit de complete band aan de koffie. Elke vrijdag werken de broers Elbert, Niek en Johan Smelt en Bert Bos aan hun muziek op deze verlaten plek in het buitengebied. Frontman Elbert steekt direct van wal over het gloednieuwe album. Hij wil de bandopa en -oma, Elly en Rikkert Zuiderveld, credits geven. “We zijn alle vier met hun muziek opgegroeid en we bouwen voort op wat zij gedaan hebben.”
Johan (gitarist): “In 2017 hebben we twintig shows met hen gedaan, dat was echt een grote tour.”
Niek (drummer en producer): “In die tour zat al het liedje ‘Wereldvreemd’, waaruit de naam van Trinity Wereldwijs is voortgekomen. ‘We zijn wereldvreemd, maar toch ook wereldwijs.’”
Elbert: “Trinity Wereldwijs is een nieuwe tak aan de Trinity-boom.”
Niek: “Eigenlijk een heel nieuwe band.”

Troubadourgevoel

Wat het zo nieuw maakt? Bert (bassist en muziekprogrammeur): “Het is allemaal Nederlandstalig en bedoeld voor de hele familie, van jong tot oud.”
Johan: “Trinity heeft wereldwijd volgers en onze voertaal is Engels. We liepen daar de laatste jaren wat mee te stoeien, want tegelijkertijd bestaat de helft van onze achterban uit Nederlanders. Omdat Trinity qua stijlen ook al heel breed is, leek het ons goed om met Wereldwijs iets nieuws te beginnen.”
Bert: “De muziek van Wereldwijs is ook wat breder, met meerdere sounds. ‘Opblijfavond’ vind ik echt een garage-Rockliedje, dat zouden we met Trinity nooit gemaakt hebben.”
Elbert: “We hebben met rapper Michaël Gabriël, die we hebben leren kennen op het Zilveren Duif Gala, het ‘Liedje van Verlangen’ opgenomen. Een echt hiphopnummer. We zochten voor dit album het troubadourgevoel op, we vroegen vrienden om mee te doen, en onze kinderen en vrouwen zijn erop te horen…”
Niek: “En we bleven weg bij het elektronische – op de elektrische gitaar van Johan na.”
Elbert: “Een troubadour heeft nergens een stopcontact, zijn liedjes moeten ook bij het kampvuur goed klinken.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sommige liedjes hebben zeven jaar op de plank gelegen voordat ze in het nieuwe album een plek kregen, vertelt Elbert in het songbook van 92 pagina’s dik dat bij de cd aangeschaft kan worden. Johan: “Elbert wilde al lang iets met families en gezinnen. Wij hielden de boot eerst af. Achteraf denk ik dat die concerten met Elly en Rikkert ons overtuigd hebben.”
Elbert: “Onze Trinity-concerten trokken tot onze verbazing ook al verschillende generaties. We zagen dat het kon werken.”
En daarom trok de voltallige band met hun gezinnen en de grootouders Bos en Smelt naar een groot huis net over de Duitse grens. We schrijven herfst 2019, van COVID-19 weet niemand nog iets. Elbert: “We namen een clip op die in april 2020 zou uitkomen als aftrap van een tour. Dat vonden we in de onzekerheid van de eerste coronagolf geen goede timing. Dit najaar hopen we wél te kunnen touren.”

Online concert Trinity Wereldwijs met Elly en Rikkert

Vanwege de coronacrisis kan Trinity Wereldwijs nog niet touren. Daarom geeft de band op 10 april een virtueel concert vanuit het Duitse huis met Elly en Rikkert Zuiderveld als gasten. Ze spelen vanuit elke kamer een liedje. Degenen die drie kaartjes kopen voor de tour in het najaar, krijgen gratis toegang tot dit online concert.

‘Zo hoort het te zijn’

In het najaar van 2020 overleed plotseling Berts vader. Het feit dat hij nu – in de toga van vader Smelt – op de cover van het album staat, maakt de lancering ervan extra bijzonder. Bert: “De emoties gaan af en aan. De ene keer grijpt het me erg aan, op een volgend moment ben ik juist dankbaar dat het album er wel ís. Stel dat we een jaar gewacht hadden…”
Elbert: “In het titelliedje staat: ‘Wat er ook gebeurt, we blijven zingen. Dwars door de nare en blije dingen.’”
Bert: “Dat schrijf je als je denkt: ‘Zo hoort het te zijn.’ Als je naar die foto op de cover kijkt, zie je hoe levendig hij erop staat. Dat is lastig.”

Of dit de laatste tak aan de boom is, weten de mannen nog niet. Johan en Niek lijken wel klaar te zijn met de beeldspraak, maar Elbert ziet sowieso nog wel een twijgje: “Iets contemplatiefs lijkt me mooi. ‘Trinity Meditations’, met veel instrumentaals en meer de zachte kant van mijn stem.” Niek, lachend: “Praten zonder stemverheffing vind je al moeilijk.”
Bert: “Jullie vader wil graag iets met de psalmen… Ik heb wel zin om nieuwe Trinity-muziek te schrijven. Én ik hoop weer snel op festivals te kunnen spelen, dat mis ik echt enorm.”
Niek: “Zoiets stretcht je dan ook weer, zodat je blijft groeien. Zeker met onze Engelstalige muziek moeten we opboksen tegen de gevestigde namen.”
Elbert: “Ik hoop dat we de vreugde van dit album meenemen naar het volgende. En er komt altijd weer iets nieuws. Er is genoeg, genoeg liefde, genoeg muziek voor iedereen.”

Klik hier om naar de website van Trinity Wereldwijs te gaan.

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--