Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het Witte Huis: het witgekalkte graf van de evangelische moraal’

Deel:

Jean-Jacques Suurmond kan er niet meer omheen: het nieuws dat maar blijft komen rondom de president van de USA. ‘Trump brengt de duisternis van de witte evangelischen aan het licht.’

Zoals de profeet Bileam ondanks zichzelf namens God profeteerde, is president Donald Trump ongewild een profeet. Breeduit zit hij op zijn sofa, naar zichzelf kijkend op het conservatieve Fox nieuws, via Twitter scheldend op tegenstanders, overleggend met corrupte medewerkers, terwijl hij zijn juristen opdraagt het zoveelste ranzige seksschandaal af te kopen. Onbeschaamd etaleert hij het morele bankroet van de 81 procent(!) witte evangelischen die hem in de naam van Jezus steunt. Zonder hen was hij nooit president geworden.

Pal voor morele integriteit

Trump brengt de duisternis van deze ‘wedergeboren christenen’ aan het licht. Eens stonden evangelische predikers als Billy Graham en Jerry Falwell (van de Moral Majority) pal voor morele integriteit, al had die een muffe jaren 50-geur. ‘Practice what you preach’ was hun motto. Vandaag steunen hun zonen Franklin Graham en Jerry Falwell Jr. echter hartstochtelijk Donald Trump die, sinds hij president is, volgens een telling van de Washington Post op niet minder dan tweeduizend leugens is betrapt.

Conservatives & Christians need to stop electing “nice guys”. They might make great Christian leaders but the US needs street fighters like @realDonaldTrump at every level of government b/c the liberal fascists Dems are playing for keeps & many Repub leaders are a bunch of wimps!

— Jerry Falwell (@JerryFalwellJr) 29 september 2018

Hoe kan dat? Vooral omdat Trump bepaalde punten van de evangelische politieke agenda wil uitvoeren. Niet omdat hij daarin gelooft; Trump gelooft alleen in zichzelf. Zo is hij om stemmen te winnen ineens anti-homohuwelijk en ‘Pro Life’ (tegen abortus) geworden. Tegelijk is hij, even inconsequent als de evangelischen, voor het recht op wapenbezit en de doodstraf. ‘Alle pedofielen verdienen de doodstraf’, preekt Franklin Graham. Hoezo ‘Pro Life’?

Groezelige #Metoo-feiten

Ook houdt Trump zijn evangelische kiezers tevreden door rechters met middeleeuwse opvattingen aan het hooggerechtshof te benoemen. Bij zijn meest recente kandidaat Kavanaugh kwamen al snel groezelige #MeToo feiten boven water drijven. Voor Trump geen probleem en voor de evangelischen ook niet. De grootste evangelische kerk, The Southern Baptist Convention, is van mening dat Kavanaugh de ‘van God gegeven waardigheid van alle mensen zal beschermen’. Zeker door zijn geslachtsdelen voor hun gezicht te schudden – zoals een slachtoffer zegt te hebben meegemaakt.

Hand van God

Bij de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zei Franklin Graham dat hij daarin de hand van God ontwaarde. Dat klopt, maar dan wel radicaal anders dan hij dacht – zoals dat gaat bij profeten. Want wie vandaag een blik werpt op het Witte Huis, ziet niets minder dan het witgekalkte graf van de evangelische moraal. Alleen deze aanblik kan tot een begin van collectief zelfinzicht, berouw en vernieuwing leiden. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Zo schreven tachtig evangelische leiders een open brief tegen Trumps negatieve behandeling van vrouwen, moslims, immigranten en gehandicapten.

In het Bijbelse verhaal over Bileam wordt hij gedragen door een ezel die meer besef van God heeft dan de onwillige profeet. Zullen we dat eens ook kunnen zeggen van de evangelische kiezers die Trump dragen?

Op 6 november zijn er in de VS tussentijdse verkiezingen, dan weten we misschien meer.

Geschreven door

Jean-Jacques Suurmond

--:--