Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tweede thriller Samantha Stroombergen: 'Zij die zwijgt'

Portret jongste winnaar Gouden Strop

Deel:

Vorig jaar won Samantha Stroombergen – als jongste auteur ooit – de Gouden Strop met haar thriller De witte kamer. In haar tweede boek Zij die zwijgt weigert een mishandelde vrouw te praten over wat haar is overkomen. Waar is ze bang voor? Een portret van de auteur, die het bijzondere speurdersduo uit haar thrillerdebuut laat terugkeren.

Rechercheur Léon Coeur krijgt in Zij die zwijgt opnieuw hulp van zijn nichtje, criminologiestudente Hanna Gosselaer. Voor Samantha Stroombergen stond dat vast bij het schrijven van haar tweede thriller. "Ik heb het de uitgever al duidelijk gemaakt toen ik het manuscript voor mijn eerste boek inleverde."

Wie is Samantha Stroombergen?

• 30 jaar.
• Studeerde Nederlands en journalistiek in Leiden.
• Werkt als copywriter op de Digital Content-afdeling van de KLM.
• Recenseert boeken op Hebban.nl.
• Won in 2019 de Gouden Strop met De witte kamer; afgelopen mei verscheen haar tweede thriller, Zij die zwijgt.
Samanthastroombergen.nl

"De rechercheur en zijn nichtje vormen een ander speurdersduo dan je meestal ziet in dit genre – een bewuste keuze. Hanna houdt zich graag aan de regels, meestal tenminste, terwijl haar oom anders in elkaar zit.”

'Ooit fulltime schrijven'

“Op de middelbare school wilde ik al schrijver worden, maar mijn decaan gaf aan dat ik daar mijn brood niet mee kon verdienen," vertelt Samantha Stroombergen. Maar vorig jaar kreeg haar carrière als schrijver een flinke stimulans toen ze met haar thrillerdebuut De witte kamer de Gouden strop won. "Nu ik toch schrijf, hoop ik er over een aantal jaren wel fulltime mee bezig te kunnen zijn, want dan kun je zelf je tijd indelen: lekker een nacht doorwerken als je inspiratie hebt!”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Die vraag voelt alsof je een ouder laat kiezen welk kind favoriet is. Ik waardeer steeds een ander boek, iedere keer om een andere reden. In mijn eigen genre ben ik onder de indruk van de Spaanse Eva García Sáenz de Urturi, auteur van De stilte van de witte stad en De riten van het water. Ze neemt je knap mee in de omgeving, geschiedenis en cultuur van Baskenland, zodat je er ook iets van leert.”

Samantha_Stroombergen_Zij_die_zwijgt_Gouden_Strop
Credits: Hester Doove.

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Omdat ik bij KLM werk, kan ik goedkoop meevliegen als er op een vlucht stoelen vrij zijn. Of dat echt zo is, weet je pas op het laatste moment. Toen ik samen met een vriendin drie keer op één dag tevergeefs naar New York probeerde te vliegen, heb ik de volgende dag een ‘schietgebedje’ gedaan. Gelukkig liep het goed af.”

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Eigenlijk houd ik niet van smoezen. Als iemand iets voorstelt waar ik geen zin in heb, geef ik dat gewoon aan. Ik zou hooguit zeggen dat ik naar de tandarts moet, om voor mijn werkgever te verzwijgen dat ik aan het solliciteren ben.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Omdat ik bij KLM werk, kan ik goedkoop meevliegen als er op een vlucht stoelen vrij zijn. Of dat echt zo is, weet je pas op het laatste moment. Toen ik samen met een vriendin drie keer op één dag tevergeefs naar New York probeerde te vliegen, heb ik de volgende dag een ‘schietgebedje’ gedaan. Gelukkig liep het goed af.”
 

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Ik ben niet gelovig, maar ik heb tijdens mijn studie Nederlands de hele Bijbel gelezen, omdat dit boek veel schrijvers heeft beïnvloed. Wat me fascineert aan de verhalen, vooral uit het Oude Testament, is de psychologie achter de keuzes van mensen, en de impact ervan. Kaïn die zijn broer Abel vermoordde, of Abraham die op pad ging om zijn zoon Isaak te offeren. Het is boeiend daar met een eigentijdse blik naar te kijken.”

Wat me fascineert aan de Bijbelverhalen, is de psychologie achter keuzes van mensen

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Ik ben een ‘verhalenpersoon’ en zit liever thuis dan in de kroeg. Dus ik besteed een vrije avond het liefst aan lezen, schrijven, netflixen of gamen. Uit eten gaan met vrienden is natuurlijk ook leuk, maar op een gegeven moment is het genoeg geweest. Dan wil ik lekker naar bed, met een boek.”

Beeld: Hester Doove

Geschreven door

Bart van Delen

--:--