Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tygo Gernandt over opplakken labels in 'Tygo in de psychiatrie'

'Veel verkeerde diagnoses': iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3

Deel:

In de EO-serie Tygo in de psychiatrie duikt Tygo Gernandt in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Samen met psychiater Jim van Os onderzoekt hij hoe iemand een label krijgt. De 21-jarige Jason heeft er maar liefst dertien, maar krijgt nog steeds niet de juiste hulp.

In de eerste aflevering begint Tygo zijn zoektocht door met behulp van experts te achterhalen hoe iemand van een psychiater een label krijgt. Kunnen we ervan uitgaan dat dit altijd klopt? Ondanks alle labels die Jason al opgeplakt heeft gekregen, krijgt hij nog steeds geen adequate hulp. Hoe kan dat?

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De 37-jarige Jeroen krijgt van Tygo in de psychiatrie eveneens bezoek van Tygo. Bij Jeroen zijn vanaf zijn 11e verkeerde diagnoses gesteld. Hij vertelt hoe hij door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid kwijt is geraakt. 

Psychiater Jim van Os: 'Geen exacte wetenschap'

Een van de experts die aan bod komt tijdens de serie is psychiater Jim van Os. Van Os is maar liefst drie keer uitgeroepen tot psychiater van het jaar en staat wereldwijd hoog op lijstjes van invloedrijke wetenschappers. Hij is van mening dat de psychiatrie eigenlijk nog weinig weet en dat het stellen van een diagnose absoluut geen exacte wetenschap is.

De psychiatrie weet eigenlijk nog weinig

“Het probleem zit in het feit dat we mensen in een hokje duwen en eigenlijk niet exact weten wat dat betekent," vindt Van Os. "Mensen zijn heel verschillend en het is niet te voorspellen welke behandeling bij wie aanslaat of hoe het over een poosje met hen zal gaan.” 

Lees ook: Jim van Os: 'Kijk naar de mens, niet naar de symptomen'
Lees ook: Jim van Os: 'Kijk naar de mens, niet naar de symptomen'

Tygo is geschrokken van wat hij tijdens zijn zoektocht is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?" vraagt hij zich af. "Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Tygo in de psychiatrie Jeroen
Tygo in gesprek met Jeroen, die door verkeerde medicatie het contact met de werkelijkheid verloor.

Door zijn ontmoetingen in Tygo in de psychiatrie heeft hij met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. "Het kan iedereen overkomen. Een eng idee," vindt Tygo, "want een op de vijf mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken." 

Tygo in de psychiatrie

Een maand lang duikt Tygo Gernandt in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Na het veelbesproken programma Tygo in de GHB hoopt Tygo hiermee het gesprek over de geestelijke gezondheidszorg te bevorderen.

Vanaf 11 juni, iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3
(De EO zond deze aflevering eerder uit op 28 november 2019.)

Kijk 'Tygo in de psychiatrie' hier terug

--:--