Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typhoon voelde zich als kind onveilig bij God: ‘Pas later heb ik ontdekt dat God liefde is’

Goedlachs, energiek en bruisend van talent. Veel mensen kennen rapper en zanger Typhoon als enthousiast podiumbeest en taalkunstenaar. In Bid, bedank, bewonder gaat hij in gesprek met Giovanca Ostiana over zijn weg met God.

Deel:

Geboren als Glenn de Randamie groeit Typhoon op in een gelovig gezin. Als kind gaat hij wekelijks naar de kerk. Met gemengde gevoelens kijkt hij terug op die tijd. “Er waren elementen van de kerk die ik geweldig vond”, legt hij uit. “Maar pas later heb ik ontdekt dat God liefde is. Mijn hele jeugd heb ik dat nooit gehoord.” Wat hij wel hoorde? “Twee dingen eigenlijk. Dat God een veroordelende God was en dat geloven moeten was, waardoor ik best wel een verwrongen beeld kreeg van God.” Wanneer Giovanca vraagt of hij zich onveilig heeft gevoeld bij God, antwoordt hij bevestigend. “Ja, zeker.” 

Zoektocht 

Alleen in de natuur ervaart de jonge Glenn persoonlijk iets van God. Toch worstelt hij flink met zijn geloof en met zichzelf. “De hele tijd de vraag: ben ik goed genoeg?” De jaren die volgen zijn een grote zoektocht voor hem. Hij verdiept zich in het hindoeïsme en het boeddhisme, in de islam en in natuurgodsdiensten. “Ik zocht mezelf eigenlijk, omdat ik wist dat ik verbonden was met God. Maar de context was ik kwijt.” Al wandelend door het bos vertelt hij over zijn vluchtgedrag, zijn lage zelfbeeld en de burn-out en depressie die hij heeft gehad. “Ik was helemaal op. Te veel gegeven, te ver van mezelf verwijderd.” 

Noodkreet 

Op het dieptepunt van zijn leven schrijft hij een noodkreet aan God. Daarop volgt een bijzondere ervaring. “Toen wist ik: God is hier, in ieder geval. Ik ben niet alleen. Dat heeft voor mij echt een hoop veranderd. Daarom voelt dit leven voor mij ook als een tweede leven.” Hij laat zich opnieuw dopen. “Op de avond van mijn doop kreeg ik de woorden: Glenn, laat alles los wat jij van Mij en van Jezus denkt te weten. Leer Mij en Jezus opnieuw kennen.” Het verandert Glenns leven en zijn beeld van God voorgoed. “Vanaf dat moment heeft God ook veel meer met me gesproken.” 

‘Hij kent je hart’ 

Bidden is heel belangrijk geworden voor Glenn. “Bidden is soms gewoon zijn met God. Zonder heel veel woorden. Wees gewoon met God. Hij kent je, Hij kent je hart, Hij weet alles al. Voordat je je mond opentrekt, weet Hij allang wat je wil zeggen.” Tegelijk erkent hij dat het leven met God ook zoeken is. “Het is echt wel een dans en daarin ontwikkel ik me elke dag. Soms raak ik het wat meer kwijt”, vertelt hij. “Dat is ook het leven gewoon. En ik vind het heel fijn dat ik dat met God mag doen.” 

Bekijk het volledige gesprek op zondag 4 juni om 09.20 op NPO2 of kijk nu al via NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--