Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typisch Renesse: badplaats toont veerkracht in coronatijd

Maandag t/m donderdag, 19.15 uur, NPO 2

Deel:

De reeks Typisch is te gast in het Zeeuwse Renesse. Met 1500 inwoners en maar liefst 30.000 slaapplaatsen voor toeristen is dit een populaire badplaats. Welke effect hebben de coronamaatregelen van de overheid voor de plaatselijke economie? In Typisch Renesse (BNNVARA) zien we de komende weken dat de inwoners veerkracht tonen. 

Tijdens de eerste lockdown is het ook in Renesse doodstil op straat, maar dan mogen vanaf 1 juni de terrassen weer open. In Typisch Renesse leggen de camera's vast hoe het leven weer op gang komt in de zomer. Maar op 13 oktober volgt er een persconferentie over coronamaatregelen. Cafés en restaurants moeten weer dicht, voor minstens vier weken. Hoe houden de inwoners van Renesse er deze keer de moed in? 

'Iris zit vol grapjes'

Iris (26) woont bij haar ouders en heeft het syndroom van Down. Ze is eigenwijs en zit vol grapjes. Haar dagelijks leven is gevuld met activiteiten en vrijwilligerswerk, maar kan dat door de coronamaatregelen nog doorgaan? Ouders Ella en Bert vertellen in Typisch Renesse dat ze er bewust voor kozen om hun dochter niet in een woonvorm te laten wonen. Zij vinden het lastig dat zoveel mensen een mening hebben over Iris. 

Nieuwe liefde voor Douwe

Een bekend gezicht in de Zeeuwse badplaats is Douwe. Ooit kwam hij als jong agentje uit Friesland, maar nu is hij al 40 jaar dé wijkagent van Renesse. Na de dood van zijn eerste vrouw vond hij al heel snel een nieuwe liefde. Zijn dochter Femke (nu raadslid voor GroenLinks op Schouwen-Duiveland) vond dat destijds heel moeilijk, waardoor ze haar vader nauwelijks wilde zien. Maar nu zijn ze weer heel close, want liefde overwint alles.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Typisch Renesse wijkagent Douwe
Wijkagent Douwe, die we in 'Typisch Renesse' ontmoeten, met zijn dochter Femke en kleinzoon Manuel. Credits: Marjon Lukje.

Hoewel Wahe (22) Armeense wortels heeft, voelt hij zich echt een Zeeuw. Hij heeft een garagebedrijf in Scharendijke, met uitzicht op de weilanden waar hij dagelijks geniet van de rust, het groen en de geur. Ook maken we in Typisch Renesse nader kennis met Leo. Hij is zeehondenwachter en ondernemer. Zijn uitvalsbasis is hotel De Zeeuwse Stromen, dat nu wordt gerund door zijn dochter Kim. Na een ernstig motorongeluk gooide Leo zijn leven om. Toen zijn dochter kanker kreeg, hielp hij haar om erdoorheen te komen.

Typisch podcast: 'Verdronken verdriet'

De reeks Typisch Renesse heeft ook een podcast, met verhalen die je níet op televisie ziet. Tijdens het filmen ontmoet Lisa Bom (een van de makers van Typisch Renesse) een onbekend familielid. Wie is zij? Lisa stuit op een verzwegen familiedrama dat haar terugvoert naar de Watersnoodramp van 1953. Luister hier naar de podcast 'Verdronken verdriet').  

Jimmy en Nikki zijn horecaondernemers. De opa van Jimmy begon ooit met een eenvoudig strandtentje, daarna heeft de horecafamilie een imperium opgebouwd. Maar is dat in deze tijd nog vol te houden? De familie Hu van het Chinese restaurant Royal Palace is de hele zomer alleen maar aan het werk. Dochter Leah moet eigenlijk studeren, maar komt daar nauwelijks aan toe door de drukte. ’s Avonds zakt de familie met z’n allen op de bank. De keuken thuis gebruiken ze bijna niet.

Typisch Renesse

In de reeks Typisch volgen we het leven van heel gewone mensen ergens in Nederland. De komende weken is het programma te gast in het Zeeuwse Renesse, waar we kennismaken met een aantal markante inwoners. 

Vanaf 2 november, maandag t/m donderdag, 19.15 uur, NPO 2

Beeld: Marjon Lukje

Kijk 'Typisch Renesse' hier terug

--:--