Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uitgepreekt: hoe gewoon of bijzonder is predikantschap?

Maandag, 23.15 uur, NPO 2

Deel:

De afgelopen weken sprak Margje Fikse in Uitgepreekt (EO) met predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. Zij raakten in conflict met de kerkenraad of liepen vast in de geloofsleer. In de slotaflevering spreekt de presentator met drie dominees over het predikantschap in deze tijd. 

Een van de gasten van Margje Fikse is Almatine Leene, de eerste vrouwelijke predikant in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Bovendien is ze dit jaar Theoloog des Vaderlands. Ook dominee Marleen Blootens van de protestantse gemeente in Rotterdam-Overschie en Bert-Jan Mouw, predikant van de hervormde gemeente Aalburg, komen in Uitgepreekt aan het woord.

Wat als het misgaat?

Margje voert met hen een open en kwetsbaar gesprek. Hoe ‘gewoon’ en hoe ‘bijzonder’ is het predikantschap, met name in deze tijd? De dominees vertellen over het mooie van een roeping, de druk die je als predikant ervaart en over wat er gebeurt als er dingen goed misgaan. 

Uitgepreekt (slot)

Om de zoveel tijd verschijnen er in de media berichten over dominees die stilzwijgend of met het nodige tumult hun toga aan de wilgen hangen. Na ontmoetingen met drie dominees die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen, praat Margje Fikse in de laatste aflevering van Uitgepreekt met de dominees Almatine Leene, Marleen Blootens en Bert-Jan Mouw. Je kunt de gesprekken met de oud-predikanten Peter van der Laan, Ernest Ouwejan en Gerard Rinsma hier terugkijken.

Maandag 5 juli, 23.15 uur, NPO 2

--:--