Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Update: Cecil deed mee aan Stoptober

‘Ik heb het echt heel zwaar gehad’

Een maand geleden interviewden we Cecil Pals (48). Ze rookte al 32 jaar, maar afgelopen maand deed ze mee aan Stoptober. Samen met ruim 50.000 andere deelnemers bleef ze de hele maand oktober van sigaretten af. We spraken haar na deze challenge opnieuw voor een update.

Deel:

Heb je het eerste interview met Cecil gemist? Deze lees je hier.

Afgelopen maand viel niet mee voor Cecil. “Ik heb het heel zwaar gehad. De eerste twee weken ben je echt van slag. Fysiek had ik er geen last van, maar ik was erg chagrijnig.” Helaas merkte ze ook niet per se positieve effecten van het stoppen met roken. “Je hoort wel eens dat je huid er bijvoorbeeld beter van wordt, dat was bij mij niet zo. Ik had wel gehoopt dat ik me beter zou voelen of dat ik er iets positiefs uit zou halen, ik vind het jammer dat dat niet zo is."

Motivatie

Ondanks dat is het haar wel gelukt om het de hele maand vol te houden. “Ik ben wel trots op mezelf dat het gelukt is, ik heb echt wilskracht getoont. Heel veel mensen zeiden: ‘Ik had niet verwacht dat je het zou volhouden’. Mijn familie dacht: eerst zien, dan geloven.” Haar vriend en zoontje zijn supertrots dat het Cecil gelukt is. “Daar doe je het voor, dat is ook één van de redenen geweest dat ik wilde stoppen.”

Ook haar interview met Eva was voor Cecil een motivatie om vol te houden. “Dat was voor mij wel een drijfveer. Ik dacht: ‘Als ze mij bellen kan ik niet zeggen dat ik toch weer heb gerookt’. Daarnaast hielp de Stoptober facebookgroep haar. In die groep kon iedereen die meedeed aan Stoptober elkaar motiveren. “We hebben veel aan elkaar gehad, op momenten dat je het zwaar hebt is het fijn om je aan elkaar op te trekken. Daar kreeg ik ook de tip van iemand om een vape te kopen zonder nicotine voor als het heel moeilijk werd. Dat heb ik een paar keer gedaan, maar niet elke dag. Alleen als het heel zwaar werd nam ik een trekje. Dat heeft me wel geholpen.”

‘Ik dacht: ik heb er alleen mezelf mee’

Er waren zeker momenten dat Cecil overwoog om tóch een sigaret op te steken. “Dan dacht ik: ‘Maar ik ga het niet doen, daar heb ik alleen mezelf mee’. Als ik sigaretten thuis had gehad weet ik zeker dat ik er wel een keer één had gepakt. Het spookte 28 dagen lang door mijn hoofd. Als afleiding ging ik soms meer snoepen, maar het is niet zo dat ik alleen maar heb zitten vreten. Sporten deed ik altijd al veel, dat doe ik nog steeds. Als mijn vriend merkte dat ik het moeilijk had zei hij: ‘Kom, we gaan wandelen’. Dan ben je het even kwijt en denk je aan iets anders.”

Volhouden

Of ze het vol blijft houden weet Cecil nog niet zeker. “Ik zit heel erg in tweestrijd, ik heb er wel zin in, maar ik vind het ook zonde. Die 25 sigaretten op een dag die ik eerst deed, dat ga ik in ieder geval nooit meer doen. Als ik weer begin, dan alleen in het weekend of op speciale gelegenheden. Als ik meer positieve effecten had gemerkt van het stoppen was het misschien makkelijker geweest om helemaal niet meer te beginnen. Nu was ik vaak niet te genieten. Mijn vriend zei het niet, maar hij heeft af en toe wel gedacht: ‘Steek er toch maar eentje op’. Die heeft echt geen leuke dagen gehad.”

Heeft ze nog tips voor mensen die ook willen stoppen? “Je moet het uiteindelijk echt voor jezelf doen, niet voor iemand anders. Het helpt om veel afleiding te zoeken. Als je veel geld hebt bespaard, ga dan lekker shoppen, koop een nieuwe jas. Zet er dingen tegenover om van te genieten. En draai het eens om, zeg tegen jezelf: ‘Ik mag wel roken, maar het hoeft niet. Ik hoef nu niet die sigaret op te steken’.”

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--