Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vaarwel Nederland: Mirjam Bolle emigreerde naar Israël

Emigranten kijken zeventig jaar later terug; dinsdag, 20.25 uur, NPO 2

Deel:

Veel Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog vonden het moeilijk om in Nederland het gewone leven weer op te pakken. In Vaarwel Nederland (MAX) ontmoeten we vanavond Nederlanders die in de jaren 50 naar Israël vertrokken. Een van hen is de 102-jarige Mirjam Bolle. Hoe kijkt zij terug op haar emigratie naar het beloofde land? 

Veel familieleden van Joodse Nederlanders zijn in de oorlogsjaren vermoord. Huizen zijn geplunderd. Om het verdriet en de leegte van de oorlog achter zich te laten, willen ze een toekomst opbouwen in Israël. Het nieuwe land van deze emigranten staat centraal in de eerste aflevering van Vaarwel Nederland in dit seizoen. Hoe was het om te moeten pionieren in een onbekende omgeving? 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Vaarwel Nederland Israël Mirjam Bolle
In 'Vaarwel Nederland' blikken Joodse Nederlanders terug op hun emigratie naar Israël. Credits: Samie Reynaerts.

Mirjam Bolle komt uit Amsterdam, waar ze haar grote liefde Menachem ontmoet. Al voor de oorlog heeft hij het verlangen om naar Palestina te gaan. In 1938 vertekt hij dan ook, met het idee dat Mirjam hem snel zou volgen. Maar doordat de oorlog breekt, lukt het haar niet om haar toekomstige man achterna te reizen.

Visum voor Palestina

Tijdens een razzia in Amsterdam wordt Mirjam opgepakt en samen met haar ouders en zus komt ze via Westerbork in het concentratiekamp Bergen-Belsen terecht. In het kamp krijgt het gezin een speciale status omdat ze een visum hebben voor Palestina.

Geheim overleg Britten en nazi's

De nazi’s werken namelijk in het diepste geheim met de Britten aan een plan om Duitse krijgsgevangen in Palestina te ruilen voor Joodse gevangenen uit Bergen-Belsen. Mirjam en haar familie behoren tot de 222 gevangenen die worden uitgekozen voor de ruil. Op 1 april 1944 worden ze vrijgelaten uit Bergen-Belsen en kan de reis naar het beloofde land beginnen.

Vaarwel Nederland: Israël

In de eerste aflevering van Vaarwel Nederland in het nieuwe seizoen ontmoeten we Mirjam Bolle, Vardit Meijer-Heymans, Simon en Rini Shalish en andere Nederlanders die na de oorlog naar Israël emigreerden. Ze vertellen over hun motieven om te emigreren en blikken terug op de afgelopen zeventig jaar. Andere landen die dit seizoen centraal staan in de reeks zijn onder meer Brazilië en Zuid-Afrika. 

Vanaf 12 mei, iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: Samie Reynaerts

--:--