Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vaccinatiediscussie: 'Ik wil wel een prik, mijn broer absoluut niet'

EO-presentator Henk van Steeg in gesprek met zijn broer Allard

De vaccinatiebereidheid in Nederland is hoog. Tot en met zondag 20 juni zijn naar schatting 13,9 miljoen corona-vaccinaties toegediend. Uiteraard zijn er ook mensen die zich niet laten vaccineren. Discussies hierover kunnen hoog oplopen in vriendengroepen, families en op werkvloeren.

Deel:

In het radioprogramma Dit is de Dag een gesprek tussen EO-presentator Henk van Steeg en zijn broer Allard van Steeg. Henk heeft zijn eerste vaccinatie inmiddels gekregen, maar zijn jongere broer Allard peinst er niet over een vaccinatie te halen.

Grote verschillen

Hoe blijven ze met elkaar in gesprek terwijl de één prikt en de ander niet? Gezinspsycholoog Maarten van der Linde is ook te gast in de uitzending. Hij geeft tips en legt uit hoe je ondanks grote verschillen toch met elkaar in gesprek kunt blijven.

Geen pandemie

Presentator Henk van Steeg heeft kortgeleden zijn eerste vaccinatie gekregen. Toch was er bij hem nog wel wat twijfel, mede door gesprekken met zijn broer Allard.

Allard: “Ik maak me wel zorgen nu mijn broer Henk zijn eerste vaccinatie heeft gekregen. Ik ben namelijk bang dat we helemaal niet in een pandemie zitten. En ik maak me zorgen dat we gepusht worden in één bepaalde richting alsof een vaccin de enige uitweg is. Welke intenties zitten erachter? Als het maar goed gaat met die prik in zijn lijf.”

Meningsverschillen

Gezinspsycholoog Maarten van der Linde ziet vaker dat er pittige meningsverschillen ontstaan over wel of niet vaccineren “Eigenlijk kun je op twee manieren een gesprek voeren,” vertelt Maarten. “Op inhoud of op relatie. Henk en Allard voeren een gesprek op inhoud en dat is heel knap.“

Wappie of schaap?

“Ik bel Allard vanavond nog wel even,” zegt Henk. “En dan hebben we het er nog over en maken we wat lompe grappen. 'Hee wappie', zeg ik tegen hem. 'Prima schaap', zegt Allard dan. We weten dat we verschillen van mening, maar er zijn gelukkig genoeg dingen die ons als broers wel binden.”

Beluister hier het gesprek

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--