Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vakantie voorbij: 5 tips om zonder stress weer aan het werk te gaan

Zo verzand je niet in de berg werk die op je ligt te wachten

Aan alles komt een eind. Hopelijk heb je een heerlijke vakantie achter de rug en ben je tot rust gekomen. Zie je er tegenop om weer aan het werk te gaan? Deze tips helpen je om zonder stress aan de slag te gaan.

Deel:

Je vakantie zit erop. Heb je los kunnen laten? Je werk, je dagelijkse sores, je huishouden, je to-do-lijst? En hoe zit het met je werk? Zie je er tegenop om weer aan de slag te gaan? Last van onrust en stress over wat er weer op je af gaat komen? Of bruis je van energie en kan je niet wachten dit weer in te zetten op je werk? 

Zonder stress weer aan het werk? Start rustig op. 

Een veel voorkomend probleem wanneer je na je vakantie terugkomt op je werk, is een overvolle mailbox. Je collega’s staan te springen om je aanwezigheid en zijn blij dat je hen weer komt versterken. Of het is tijd voor hen om op vakantie te gaan en dan is het de bedoeling dat jij de boel draaiende houdt. Of je nu opstart met veel of minder zin, één ding staat vast: alles komt weer op je af en er wachten ongetwijfeld allerlei acties op je die zich hebben opgestapeld gedurende jouw afwezigheid. Dit kan (ongemerkt) veel stress opleveren. 

Hoe houd je het dan leuk voor jezelf? En zorg je ervoor dat je niet verzandt in de berg werk die op je ligt te wachten? 

1. Start rustig op 

Als je de mogelijkheid hebt: start dan niet aan het begin van een nieuwe werkweek, maar bijvoorbeeld halverwege. Zo is je eerste werkweek geen volledige week, maar slechts een paar dagen. Dat is heel fijn als overgang van de vakantie- naar de werkmodus. Op die manier neem je de tijd om te acclimatiseren.

2. Laat je afwezigheidsassistent nog even aanstaan

Zo manage je de verwachtingen van degene die jou een e-mail stuurt. Je bent waarschijnlijk niet in de gelegenheid om direct nieuwe mails te beantwoorden. Dus als de afzender denkt dat jij nog afwezig bent, verwacht hij of zij ook niet direct reactie. Zo win je wat tijd. 

3. Blok (liefst voorafgaand aan je vakantie) de eerste twee werkdagen

Zo kunnen er geen afspraken gemaakt kunnen worden voor die dagen. En heb je de tijd om eerst bij te werken, zonder dat er weer allerlei nieuwe acties en taken voortvloeien uit overleggen en afspraken. Communiceer dit naar je directe collega’s, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. 

4. Start bij het doornemen van je mailbox bij de meest recente e-mails 

Wanneer je onderaan (bij de oudste e-mails) begint, loop je het risico dat je allerlei zaken leest die niet meer relevant zijn. Wanneer je bovenaan begint, weet je direct of het nog relevant is en of er nog actie van je verlangd wordt. Zo kun je een heleboel informatie overslaan. Dat scheelt tijd!

5. Have fun! 

Zorg ervoor dat het leuk is om je collega’s weer te ontmoeten. Heb het gezellig en neem de tijd om je leukste vakantieverhalen te delen. Je brengt best veel tijd door met je collega’s, dus het is fijn als je een goede band hebt met elkaar. 

Als je deze tips gaat toepassen, kun je zonder stress én gefocust aan de slag na je vakantie. Je bewaakt voor jezelf de rust en benut de opgedane energie optimaal. 

Focus

‘Where the focus goes, the energy flows’. Dit geldt voor je werk, maar ook voor je dagelijks leven. Als je ervoor zorgt dat je focust op dingen die ertoe doen, dan gaat ook je energie daarheen. Zo besteed je je energie aan goede, zinvolle dingen. Focus zorgt voor effectief je werk doen, je niet zomaar laten storen, zodat je doelen kunt bereiken. Het geeft voldoening als je gefocust een taak hebt kunnen afronden. 
 
Om je hieraan te blijven herinneren kun je onderstaande wallpaper downloaden. Stel hem in als achtergrond van je telefoon of laptop en word er steeds weer aan herinnerd dat het heel belangrijk is dat je focust’ 

Vakantie is een tijd van rust, ontspanning, loslaten en genieten. Ga aan de slag met deze tips zodat je hopelijk die rust en ontspanning kunt vasthouden, ondanks alles wat er weer op je afkomt. Stay focused!

Toch nog last van stress? Knuffelen helpt!

Tekst door Ruchama van Elsäcker
Ruchama is organizer. Haar passie voor structuur en effectiviteit deelt ze graag met andere mensen via haar bureau Structief. Bekijk hier haar website.

--:--