Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Valentijn Carbo nieuwe expert in 'BinnensteBuiten'

Deze architectuurhistoricus neemt je mee naar bijzondere gebouwen

In het programma 'BinnensteBuiten' (KRO-NCRV) krijgt de kijker inspiratie op het gebied van huis & interieur, tuin & natuur en eten & drinken. Een portret van architectuurhistoricus Valentijn Carbo, die aan de slag gaat als expert. Hij neemt de kijker mee naar allerlei gebouwen: van traditionele boerderijen tot architectonische vakantiehuizen.

Deel:

“Er komt al veel interieur voor in BinnensteBuiten en ik kan daar inhoudelijk aan bijdragen, door de verhalen die achter architectuur schuilen te laten zien," vertelt Valentijn. "Ik hoop dat het ook voor veel mensen herkenbaar is: dat het verleden niet alleen vroeger was, maar ook over het heden gaat.” 

Fascinatie voor architectuur

Valentijn is gefascineerd door architectuur, vanwege de verhalen die elke omgeving bevat. "Net als elk gebouw waarin je verkeert. Een historisch gebouw is gemaakt door iemand en er hebben mensen gewoond. Je gaat heel anders naar een plek kijken als je iets weet van de geschiedenis.” 

Wie is Valentijn Carbo?

  • 31 jaar.
  • Architectuurhistoricus.
  • Studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
  • Werkte van 2014 tot 2016 bij Museum van Loon in Amsterdam als junior conservator.
  • Werkt sinds 2016 bij Vereniging Hendrick de Keyser als onderzoeker.Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“De schilderijen van mijn overleden vader. Dat hij beeldend kunstenaar was, is heel vormend voor mij geweest. Die kunstwerken zijn voor mij een mooie herinnering, iets waar ik mijn vader heel erg in herken. Die gaan dus meteen mee.” 

Wat wilde je als kind worden?
“Piloot, want ik had een enorme fascinatie voor vliegtuigen en verre landen. Maar al snel bleek mijn wiskunde zo slecht dat ik dat moest opgeven. Toen wilde ik een lange tijd egyptoloog worden, dat is een archeoloog in Egypte. Maar ik realiseerde me niet dat ik daarvoor naar Egypte zou moeten verhuizen en de taal moest spreken.” 

Wat weet bijna niemand van je?
“Wie mij bij BinnensteBuiten ziet, zal denken dat ik het liefst alleen maar in historische binnensteden ben en daar wil wonen. Want ik weet veel over historische huizen en oude architectuur. Maar ik ben een enorme liefhebber van de natuur en wil het liefst op een eiland in the middle of nowhere wonen. Dat zullen mensen niet snel verwachten.”

Ik ben gefascineerd door de verhalen áchter de architectuur

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik houd ontzettend van kerken. Ik kom heel graag op Texel en daar heb je het fotogenieke kerkje van Den Hoorn. Het is bijna symbolisch: je bent op een eiland in de zee en dat kerkje is echt een baken. Als ik op Texel kom, zie ik het staan en dat voelt heel vertrouwd. En ik houd heel erg van orthodoxe kerken in Rusland. Het mooie daaraan is de open ruimte, er zijn geen kerkbanken. Mensen bewegen zich zo op hun eigen manier door het gebouw.”

Welke vraag zou iedereen zichzelf moeten stellen?
“Je kunt jezelf heel snel een vraag stellen die op jezelf gericht is, zoals: ‘Waarom ben ik hier?’ Maar ik zou het veel mooier vinden als iedereen zichzelf deze vraag stelt: ‘Hoe voelt het om een ander te zijn?’ Je komt er veel verder mee dan alleen op jezelf gericht te zijn. Het is iets wat wij allemaal meer kunnen doen.”

BinnensteBuiten

In BinnensteBuiten krijgt de kijker inspiratie op het gebied van huis & interieur, tuin & natuur en eten & drinken. Bewoners vertellen zelf over hun duurzame, unieke of opvallende huis of tuin. Daarnaast zijn er experts op eerdergenoemde gebieden, die bijvoorbeeld zoeken naar duurzame culinaire initiatieven, interieuradvies geven of de mooiste tuinen creëren.

Maandag t/m vrijdag, 18.45 uur, NPO 2

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Stijn Ghijsen

--:--