Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van carrière in financiën naar Matteüs in ‘The Chosen’

Acteur Paras Patel over zijn roots, acteren en zijn personage Matteüs

Een Indiase-Amerikaanse acteur die de rol van Matteüs voor zijn rekening neemt? Veel mensen hadden er bij de start van ‘The Chosen’ hun twijfels over. Inmiddels krijgt acteur Paras Patel veel lovende reacties. Vandaag maken we kennis met deze bevlogen acteur, die vol liefde vertelt over zijn personage Matteüs: “Ik hoop dat het publiek zich meer met hem verbonden gaat voelen”.

Deel:

“Naar mijn mening wordt Matteüs door veel mensen verkeerd begrepen”, zegt Patel. “Iedereen heeft een hekel aan hem; hij is een tollenaar (belastingambtenaar)en een verrader. Maar wat ik zo bijzonder vind aan The Chosen is dat we onderzoeken wat er in hem omgaat. Waarom hij is zoals hij is. En hoe zijn omstandigheden en omgeving hem hebben beïnvloed.”

Niet te snel oordelen

De rol van Matteüs zorgde bij de acteur voor bewustwording: “Ik denk dat we allemaal weleens de neiging hebben om (te) snel over iemand te oordelen. Ik heb geleerd om soms even een stap terug te zetten. Om niet te snel te oordelen. Wij mensen zijn als uien: we hebben laagjes. Om tot de kern te komen, moet je door die lagen heen pellen.”

Man van uitersten

“Ik zie Matteüs als een man van uitersten. Als iemand met sterke emoties, zoals extreme boosheid en diep verdriet. Er is geen middenweg.” De makers van The Chosen hebben ervoor gekozen om deze discipel te portretteren als iemand met Asperger; een vorm van autisme. Juist deze insteek wekte interesse bij de acteur: “Ondervertegenwoordigde gemeenschappen voelen zich hierdoor vertegenwoordigd en geaccepteerd.”

Financiële carrière

Waar Patel in The Chosen een belastingambtenaar speelt, is de financiële wereld in zijn persoonlijk leven ook geen onbekend terrein. Vóór hij carrière maakte als acteur, behaalde hij namelijk zijn ‘Master of Finance’. “In de Indiase cultuur wordt verwacht dat je voor een traditioneel beroep kiest. Het was dus best een verrassing voor de mensen om mij heen dat ik de overstap maakte naar acteren. Gelukkig hebben mijn ouders mij altijd gesteund.”

In de spotlight

Dat Paras Patel acteren leuk vond, was bij de mensen om hem heen al lang duidelijk. “Als kind hield ik er al van om op te treden. Dat deed ik overal waar het kon: in toneelstukken op school, shows in onze community en zelfs wanneer we als familie bij elkaar waren. En tijdens zomervakanties pakten mijn broer en ik de camcorder en deden we alsof we ons eigen tv-programma hadden.”

Inspireren van een nieuwe generatie

Dat Patel van zijn hobby zijn beroep kon maken, had hij niet verwacht: “In mijn jeugd was het zeldzaam om iemand die op mij leek op tv of in een film te zien. Ik nam aan dat dat altijd zo zou zijn. Gelukkig zijn er steeds meer Zuid-Aziaten te zien in de media, maar er is nog een lange weg te gaan. Ik hoop dat ik de volgende generatie kan inspireren om te zien wat er mogelijk is in dit vakgebied.”

‘Voor mij bestemd’

“Ik voel me enorm gezegend met een rol als deze. In eerste instantie dacht ik: ‘Waarom hebben ze juist mij gekozen?’. Maar nu kan ik vol vertrouwen zeggen dat ik denk dat deze rol voor mij bestemd was. Het past als een handschoen.”

Benieuwd naar 'The Chosen'? Kijk de serie nu op NPO Start/Plus!

Volg alles van The Chosen: meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang wekelijks een e-mail met achtergronden bij deze inspirerende serie.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--