Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van prostituee naar voorganger

'Met God mag ik een hoopvolle toekomst verwachten

Luz (48) werkte zestien jaar lang als prostituee in de roze buurt van Amsterdam. Toen God in haar leven kwam en haar hart aanraakte met Zijn liefde, veranderde alles. Zij stopte als prostituee en ging studeren voor een betere toekomst. Op dit moment wordt Luz zelfs toegerust om voorganger te worden.

Deel:

“Ik kom uit de Dominicaanse Republiek en in Latijns-Amerika wordt over het algemeen weinig gesproken over liefde en genegenheid. Een compliment, knuffel, of arm om mijn schouder heb ik nooit gekregen. Ook kreeg ik van mijn ouders nooit te horen dat ik lief was of dat ze van mij hielden. Het maakte mij erg onzeker om zo liefdeloos op te groeien en ik dacht daardoor dat ik niet veel waard was. Als jong meisje ging ik daarom op zoek naar bevestiging en liefde. Ik dacht dat te vinden in relaties met jongens, wat resulteerde in een zwangerschap op jonge leeftijd.

De afkeuring van mijn ouders versterkte mijn gevoel dat ik niks zou bereiken. Ik was erg ongelukkig en eenzaam. Toen een Nederlandse tante op bezoek kwam, vertelde zij honderduit over haar geweldige leven in Amsterdam. Als ik haar moest geloven, was alles beter in Nederland. Ik besloot met haar mee te gaan en in Nederland op zoek te gaan naar liefde en geluk. Helaas kreeg ik de papieren voor mijn dochtertje niet op tijd in orde en moest ik haar achterlaten bij mijn ouders.”

Ik raakte gewend aan mijn werk als prostituee

“Wat ik niet wist, was dat mijn tante in de prostitutie werkte. Toen ik in Amsterdam aankwam, zonder geld en zonder kennis van de Nederlandse taal, rolde ik nietsvermoedend de prostitutie in. Ik kon geen kant op en aangezien ik mij van binnen toch al leeg voelde, liet ik het allemaal gebeuren. In het begin vond ik het erg moeilijk om als prostituee te werken, maar vreemd genoeg raakte ik eraan gewend en legde mij er op den duur bij neer. Ik begon de voordelen van de goede verdienste van dit werk in te zien en gebruikte het geld om mezelf tot in de puntjes te verzorgen. Wekelijks zat ik bij de kapper om de mooiste extensions te laten plaatsen, liet mijn nagels keurig verzorgen en droeg luxe kleding.”

Ik was blind voor de man achter het vriendelijke masker

“Op een dag ontmoette ik een man die mij het gevoel gaf dat ik speciaal was. Omdat ik al zolang op zoek was naar de liefde, was ik blind voor de man achter het vriendelijke masker. Helaas leerde ik zijn ware aard pas kennen, toen hij mij begon te mishandelen. Zonder dat ik het in de gaten had, was ik in de netten van een pooier verstrikt geraakt en kreeg mijn leven een gevaarlijke wending. Ik deed aangifte bij de politie, maar dat werd mij niet in dank afgenomen. Mijn ex-vriend belde mij op met de mededeling dat ik onmiddellijk bij hem terug moest komen, anders zou hij mijn dochter vermoorden. Hij was bekend in de Dominicaanse Republiek en wist precies waar mijn dochter woonde. Ik was doodsbang dat hij zijn dreigementen waar zou maken, dus er zat voor mij niks anders op dan naar hem terug te gaan.

Ik kwam terecht in de duistere wereld van criminaliteit en drugs. Om het leven met mijn gewelddadige ex-vriend als mijn pooier vol te kunnen houden ben ik veel alcohol gaan drinken. Jarenlang verdronk ik mijn sombere gedachten en de wetenschap dat ik opnieuw eenzaam en ongeliefd was.”

Er vond een groot wonder plaats!

“Ik werkte zestien jaar lang achter de ramen in Amsterdam, toen ik Matteo tegenkwam. Op een dag stond hij voor mijn raam en zei dat God hem had gezonden om licht in mijn leven te brengen. Ik lachte hem uit en dacht dat er een gek voor mijn raam stond. Toch bleef Matteo zes maanden lang terugkomen. Elke keer als ik hem zag aankomen, deed ik mijn gordijn dicht. Op een gegeven moment zei mijn vriendin: ‘misschien kan deze man je wel helpen om achter de ramen vandaan te komen.’ Ik zei tegen haar: nee, joh. Hij zegt dat hij een voorganger is, maar volgens mij is hij een beetje gek.

Toch intrigeerde zijn volhardende houding mij en omdat ik toch niks te verliezen had besloot ik op een dag te luisteren naar wat Matteo te zeggen had. Hij vertelde over een liefdevolle Vader, een God in de hemel, Die mij persoonlijk kende en bewogen was met mijn lot. Op dat moment werd ik diep van binnen aangeraakt door Gods Geest. Ik voelde de liefde van God in mij stromen en had me nog nooit in mijn leven zo geliefd gevoeld als op dat moment. Er vond een groot wonder plaats. Ik werd van dood, levend gemaakt! Van het één op het andere moment stopte ik met mijn alcoholmisbruik en veranderde mijn hele gedachtegang. Ik kon niet langer in de prostitutie werken en ging op zoek naar God.”

Ik wil voor God leven en word toegerust om voorganger te worden

“Toen God in mijn hart kwam wonen, zag ik in hoe ijdel ik was. Ik was altijd druk bezig geweest om mezelf zo mooi mogelijk te maken en maakte me alleen maar druk om lege dingen. Toen ik de liefde van God leerde kennen, werd dat allemaal zo onbelangrijk. Ik melde me aan voor het uitstapprogramma van Second Step en werd geholpen om mijn leven als prostituee en alle gevaren die dit met zich meebracht, achter mij te laten.

Ik leerde een normaal leven op te bouwen en ging naar de kerk om meer over God te weten te komen. Ik begon aan een studie en ging een kookcursus volgen. Hierdoor leerde ik allemaal nieuwe mensen kennen en voelde ik mij geliefd door mijn broeders en zusters in Christus.

Nu ik met God leef, mag ik een hoopvolle toekomst, vol liefde verwachten. De hoop die in mij is en de liefde van Christus, wil ik graag delen met andere prostituees. Ik wil voor God leven en word op dit moment toegerust om voorganger te worden. Ik nodig elke zondag prostituees uit om met mij mee te gaan naar de kerk en God heeft al verschillende dames in het hart geraakt. Deze God is zo goed! Wie wil Hem nou niet volgen?!”

Lees ook: Door God gered uit de prostitutie: 'Ik moest tweeëntwintig uur per dag werken.'

Geschreven door

Rita Maris

--:--