Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Don Ceder: van schuw migrantenjongetje naar uitgesproken advocaat en politicus

'Als God goede plannen voor me heeft en ik me een kant op geleid voel, dan zal Hij me ook dragen'

De Bijlmer, de plek waar de advocaat en politicus Don Ceder als verlegen jongetje begon te dromen over een rechtvaardige wereld. Nu maakt hij die dromen volop waar: wij zijn benieuwd naar wat heeft heeft moeten overwinnen, voordat hij zich zo vrij kon bewegen als hij nu doet.

Deel:

Minella meets Don Ceder

Angst overwinnen

Don Ceder

Don Ceder valt op als mens, advocaat en politicus in hoe hij het doet. Hij beweegt zich met een zekere vorm van vrijheid en zekerheid. Wij vragen hem wat hij daarvoor heeft moeten overwinnen: “Ik denk best veel. Van kinds af aan was ik een redelijk schuw persoon. Dat ontwikkelde zich tot een bepaalde angst om dingen te doen en te verkennen. Ik deed bepaalde dingen niet, omdat ik bang was voor de gevolgen, of bang dat ik het niet zou kunnen. Ik werd op een gegeven moment steeds meer uitgedaagd: wil je dit doen, wil je dat doen? Ook al zei alles in mij nee, ik probeerde steeds vaker ja te zeggen. Nu ben ik op het punt dat ik het niet meer zo eng vind om in het middelpunt te staan. Mijn geloof is daar leidend in geweest. Als God goede plannen voor me heeft en ik me een kant op geleid voel, dan zal Hij me ook dragen en voorzien. Daar vertrouw ik op.”

Geleid door God

“Ik probeer met vallen en opstaan te wandelen met God. Te bidden, te praten, te luisteren. Soms gaan er ineens deuren open, soms zegt mijn gevoel dat ik nee moet zeggen. Het vergt lef om nee te zeggen tegen iets goeds, omdat je erop vertrouwt dat er iets beters komt. In het dagelijkse gesprek met God probeer ik daarin afwegingen te maken. Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik overal en altijd met God kan praten. Op kantoor, op de scooter, het maakt niet uit. Soms praat ik te veel en moet ik ook gewoon even stil zijn.”

Een levensles van de moeder van Don Ceder

“Als mijn moeder vraagt hoe het gaat en ik zeg ‘druk’, dan zegt ze: ‘Mooi zo, dat betekent dat je aan het bouwen bent; gewoon lekker je best blijven doen.’ Ik weet niet of dat het meest verantwoorde advies is, zeker niet met het oog op de vele burn-outs. Maar mijn moeder komt uit Ghana en is onder heel andere omstandigheden opgegroeid. Ze heeft in haar eigen leven ervaren: als je iets echt wil, dan moet je je mouwen ervoor opstropen. Dat geeft ze mij ook mee. Als jij het niet doet, gebeurt het niet; niemand gaat het voor jou doen. Vandaar mijn mindset: als ik iets echt wil ga ik tot het einde door, want het moet gewoon lukken.”

Luister de podcast via: Soundcloud / Itunes / Sportify

Lees ook: 5 gebeden om te bidden bij innerlijke strijd

Foto's: Jeannine Rijsdijk
Video & podcast: Charlotte van Egmond

--:--