Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van sprinkhaan tot meelworm: 5 gezonde redenen om insecten te eten

Entomofagie, oftewel het eten van insecten, is in veel landen de normaalste zaak van de wereld. Meer dan tachtig procent van de wereldbewoning eet regelmatig insecten. Het is een opkomende lekkernij die langzamerhand ook in Europa steeds populairder aan het worden is. En niet voor niets:

Deel:

1. Insecten zijn rijk aan voedingsstoffen

Insecten zijn een gezonde energiebron met veel eiwitten, mineralen, vitamines en vet. Dan hebben we het natuurlijk niet over een pissebed in je tuin of de dode huisvlieg op je voorruit, maar over de insecten die je op de Nederlandse markt kunt kopen. Zo krijg je al 20g eiwitten, 35g calcium en 5g ijzer binnen bij het eten van een sprinkhaan. Het is zelfs zo dat vlees prima te vervangen is met insecten. Een goede vleesvervanger bevat voldoende ijzer en vitamine B1 of B12. De meeste insecten, zoals meelwormen en termieten, bevatten deze voedingsstoffen.

2. Insecten smaken lekker

Als je je over je eerste reactie het eten van insecten kunt zetten, zul je aangenaam verrast worden door de smaak. Over het algemeen is de smaak van insecten te vergelijken met noten, maar dit is te kort door de bocht. Insecten kunnen qua smaak flink van elkaar verschillen, net zoals iedere andere voedselcategorie. Een appel smaakt natuurlijk anders dan een banaan, een haring smaakt niet hetzelfde als zalm. Met insecten is dat gewoon hetzelfde: een sprinkhaan is wat te vergelijken met walnoot en meelwormen hebben wat weg van popcorn. Je zal net als bij alle nieuwe dingen die je probeert moeten ontdekken welke insecten jij het lekkerst vindt.

3. Het eten van insecten brengt minder ziektes over

Insecten zijn veiliger om te eten dan bijvoorbeeld varkensvlees. Dit komt omdat een varken genetisch veel op de mens lijkt. Hierdoor is de kans dat een varkensvirus schadelijk voor ons is, groter dan dat een insect een ziekte overbrengt. Verhit je insecten wel goed voordat je ze eet, en sluit ze goed af wanneer je ze bewaart, want zoals bij iedere vleessoort wil je bacteriën natuurlijk vermijden.

4. Insecten eten is duurzaam

Als je een makkelijke manier zoekt om bij te dragen aan een groenere planeet is het eten van insecten een stap in de goede richting. Zo is het kweken van insecten bijvoorbeeld veel goedkoper en duurzamer dan het houden van koeien. 10 kg voer levert de boer 1 kg rundvlees op, terwijl dezelfde hoeveelheid voer je 9 kg insectenvlees oplevert. Verder produceren insecten minder mest dan boerderijdieren, wat ervoor zorgt dat de CO2-uitstoot daalt en er dus minder broeikasgassen gevormd worden. Het echte verschil zal pas te merken zijn wanneer we met zijn allen insecten beginnen te consumeren, maar alle beetjes helpen. 

5. Insecten eten is diervriendelijker

Om aan je medium biefstukje of aan je perfect gegrilde kippenpoot te komen zullen de runderen en kippen eerst vetgemest moeten worden. Nadat ze vetgemest zijn, worden ze zo snel mogelijk geslacht. Verder heeft het meeste vee niet veel beweegruimte en zitten ze dicht op elkaar. Helaas niet echt een diervriendelijk proces. Insecten lijden er niet onder om dicht op elkaar te zitten, zo leven ze namelijk ook in de vrije natuur. Meelwormen en krekels geven niet zo veel om personal space

Het doden van de insecten is overigens ook diervriendelijker dan het slachten van vee. De insecten worden naar een temperatuur gebracht waardoor ze automatisch inslapen. Nadat dat is gebeurd, wordt de temperatuur naar diepvriestemperatuur gebracht, wat ervoor zorgt dat ze stoppen met leven. 

Recept

chocolate-covered-grasshoppers-600x800

Hebben we je kunnen overhalen om insecten een kans te geven? Ben je stoer genoeg om het te proberen? Dan heb ik ten slot nog een lekker en simpel sprinkhanenrecept om je familie of vrienden mee te verrassen.
 

Benodigdheden:

 • Sprinkhanen (tinyfoods.nl)
 • Frituurpan of pan met olie
 • Tempurabloem
 • Peper en zout
 • Koud water
 • Chocolade of chilisaus

Bereiding:

 1. Verwijder de poten en vleugels van de sprinkhanen. Het eten van de vleugels kan voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen, dus dat is geen goed idee.
 2. Maak een glad beslag door de tempurabloem en het koude water goed te mixen.
 3. Breng het beslag op smaak met peper.
 4. Dip de sprinkhanen in het beslag.
 5. Bak de sprinkhanen in olie tot ze een krokant laagje hebben.
 6. Laat de sprinkhanen goed uitlekken.
 7. Dip een sprinkhaan in chocolade-/chilisaus en geniet!

Ben je nog niet helemaal klaar voor insecten maar wil je toch eens iets nieuws proberen, kijk dan hier voor een bietensalade met bloemen!

--:--