Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vanbuiten en vanbinnen

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Wat kan er een groot verschil zitten tussen de buitenkant en de binnenkant van een mens. Grote kerels kunnen een klein hartje hebben. Vrouwen kunnen op het eerste gezicht niet al te sterk ogen, maar als je ze beter leert kennen, blijken ze een enorme wilskracht te hebben. Eigenwijze pubers kunnen vanbinnen juist heel onzeker zijn. Een dominee die op de preekstoel schijnbaar overal een antwoord op heeft, kan meer vragen hebben dan menigeen denkt.

Deel:

Schijn bedriegt. De Bijbel zegt: ‘De mens ziet aan wat voor ogen is.’ Dat is in heel veel gevallen alleen de buitenkant. Dat weten we maar al te goed. Toch zijn onze voorkeuren vaak gebaseerd op uiterlijke kenmerken. Wij beoordelen onze naaste op basis van de buitenkant. Je kunt ook vaak niet anders, omdat je de ander niet vanbinnen kent.

Afgaan op de buitenkant

‘De mens ziet aan wat voor ogen is.’ God ziet het hart aan.
‘Konden wij dat maar,’ verzucht je misschien. Dan had je heel minder fouten gemaakt in het leven. Misschien heb je iemand gekwetst. Misschien heb je je laten misleiden. Je ging af op het uiterlijk en charisma van iemand, maar later bleek die persoon heel anders in elkaar te zitten. Dat overkwam de oude profeet Samuël ook.

De vergissing van Samuël

Toen koning Saul geen koning meer mocht zijn van God, had Samuël daar veel verdriet van. God vroeg zelfs aan hem: ‘Hoe lang blijf je nog treuren?’ Hij had zich zo vergist in Saul. Iedereen was onder de indruk van hem geweest. Saul had alles mee. Volgens 1 Samuël 9:2 was Saul ‘een lange, goedgebouwde jongeman die met kop en schouders boven iedereen in Israël uitstak’.

‘Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart’ (1 Samuël 16:7)

De binnenkant is belangrijker

Toch dreigde Samuël dezelfde fout te maken, toen hij op zoek ging naar een nieuwe koning. ‘Toen Samuël Eliab zag, dacht hij: Dit is de man die de Heer uitgekozen heeft. Maar de HERE zei tegen Samuel: “Let niet op zijn uiterlijk. Kijk niet hoe groot hij is. Ik heb hem niet uitgekozen. Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar ik let erop hoe een mens van binnen is.’” Het werd David.

Staar je niet blind

David was ook een mooie jongen om te zien (1 Samuël 16:12), maar niet op de manier zoals dat bij Saul of Eliab het geval was. David was een buitengewoon getalenteerd kind van God. Maar je moest hem eerst horen spreken (dichter), horen musiceren (harpspeler) en zien optreden (vechter). Dan pas ontdekte je hoe hij vanbinnen in elkaar zat. Zijn hart was gericht op God!

Staar je niet blind op wat je ziet.
Ga op zoek naar iemands hart.

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--