Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Vandaag maken we Koliva

28 april 2022 · 18:17

Update: 19 november 2024 · 14:37

Als iemand overlijdt spreken de woestijnvaders en -moeders niet over ‘dood gaan’. Op zo’n moment zeggen ze dat iemand is gaan ‘slapen’. Dit heeft alles te maken met het begin van deze vijftigdagenreis. Die begint bij het paasfeest, waarover Paulus, een leerling van Jezus, in de Bijbel zegt: ‘De dood is opgeslokt en overwonnen.’ Daarom vandaag het recept waar we afgelopen dinsdag over gelezen hebben: koliva. Vier het leven door de ontslapenen niet te vergeten. Uit het oog, dat misschien wel, maar niet uit het liefdevolle hart!

Ingrediënten

  • 250 gram tarwekorrels (of parelgerst)
  • 125 gram broodkruimels of crackers
  • 250 gram walnoten, grof gehakt
  • 125 gram amandelen, grof gehakt
  • 125 gram witte rozijnen
  • 50 gram zwarte rozijnen
  • kaneel en poedersuiker

Optioneel

  • sesamzaad
  • granaatappelzaden
  • peterselie, gehakt

Bereidingswijze

Week de tarwekorrels een uur met een snufje zout. Kook ze vervolgens 45 minuten. Giet het water af, doe de korrels in een theedoek en wring ze uit. Leg een nieuwe theedoek op tafel en spreid de korrels erop uit, zodat ze een beetje kunnen drogen. Week de witte en zwarte rozijnen 5 minuten in lauw water. Haal ze daarna uit het water en dep ze droog.

Doe de gekookte tarwekorrels, geweekte rozijnen, walnoten en amandelen door elkaar. Voeg eventueel naar smaak sesamzaad, granaatappelzaden en gehakte peterselie toe.  Doe de gemengde ingrediënten in een schaal en duw het aan, zodat het wat stevig wordt. Je mag er ook een lichte bolling op maken. Bestrooi de bovenkant met broodkruimels of verkruimelde crackers, zodat deze minder plakkerig is. Bestrooi de bovenkant dan met kaneel en poedersuiker.

Kerf met het puntje van een mes de initialen van de overledene in de suiker-kaneel. Als je gelovig bent, kun je er ook een kruisteken in maken. Steek nu een kaars bovenin de koliva.

Hij is klaar.

Ook interessant voor jou

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook

      Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief

      Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

      Lees onze privacyverklaring.