Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Lees ook: Veel discussie over Nashville-verklaring.

Veel discussie over Nashville-verklaring

6 januari 2019 · 17:37

Update: 30 december 2024 · 10:27

Enkele honderden protestantse voorgangers en predikanten hebben afgelopen weekend hun handtekening gezet onder de zogenoemde Nashville-verklaring. De verklaring met veertien artikelen is een Nederlandse vertaling van de Amerikaanse verklaring uit 2017. Homoseksuele relaties en 'transgenderisme' worden hierin afgewezen. 

In Amerika hebben ruim 20.000 voornamelijk prominente voorgangers de verklaring onderschreven. De in het Nederlands vertaalde verklaring is inmiddels ruim 250 keer ondertekend. "De ondertekenaars komen onder andere uit de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN)," schrijft Trouw. "Ook SGP-voorman Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk hebben hun handtekening gezet, evenals baptisten-voorganger Orlando Bottenbley."

'Vernietigende verklaring over rol van LGTBQ+'ers in de kerk'

De verklaring wekt veel discussie op. Enorm veel mensen reageren online en via social media op de Nashville-verklaring. Matthijs Vlaardingerbroek, spreker en verhalenverteller, schrijft bijvoorbeeld op Facebook: "Soms zijn er van die dagen dat ik me schaam dat ik me een christen noem. Waarom? Omdat een aantal ‘christelijke’ mannen (waarom zijn het mannen??) het belangrijk vonden om een in mijn ogen liefdeloze en vernietigende verklaring te vertalen en te ondertekenen over de rol van de LGTBQ+ mensen binnen de christelijke kerk. Een verklaring die zowel opgeschreven is uit liefde voor hun Bijbelse overtuiging, als uit angst voor het ‘onreine’ binnen de kerk. Liefde voor je overtuiging en angst voor het onreine zijn niet de allerbeste motivaties waaruit je als volgeling van Jezus kunt handelen. Ik geloof in een hogere weg. De liefde voor God, voor jezelf en voor de naaste."

'Nashville-verklaring brengt ongetwijfeld verdeeldheid'

Ook voorganger Jan Wolsheimer schrijft erover op zijn blog: “Hoewel ik vind dat elke gelovige een mening mag hebben over deze zaken, vind ik het opstellen van een verklaring niet bijdragen aan de dialoog over deze gevoelige materie. Er worden loopgraven gegraven en stellingen gebouwd waardoor de ene mens tegenover de andere komt te staan. En opnieuw heeft zo’n verklaring niets met het leven te maken. Het gaat wel over het leven, maar het is het leven zelf niet. Het is een statement over hoe het zou moeten. Woorden als 'bijbelvast' worden te pas en te onpas gebruikt en hoewel de opstellers hun best doen om niet hoogmoedig over te komen, brengt dit document ongetwijfeld diepe verdeeldheid onder christenen in Nederland.”

'Homoseksualiteit: not done voor veel christenen'

Ernst-Jan Lievers (52) worstelde lange tijd met zijn geloof en zijn geaardheid. Pas enkele jaren geleden kwam hij uit de kast. "Ik heb een jarenlange strijd gevoerd," zegt hij desgevraagd. "Ik voelde me anders, maar kon niet praten over mijn gevoelens, met niemand."

Hij onderdrukte zijn gevoelens. Ernst-Jan trouwde en kreeg drie kinderen. Maar toen kwam het moment dat het écht niet langer ging. "Ik zat lang tussen twee werelden verstrikt omdat ik er niet over kon praten. Ik wilde op een bepaald moment zelfs niet meer verder leven. Homoseksualiteit is not done voor veel christenen."

Hoewel Ernst-Jan het niet eens is met de inhoud van de Nashville-verklaring, ziet hij er toch iets positiefs in. "In de Nashville-verklaring lees ik tussen de regels door de enorme moeite die de schrijvers ermee hebben en hoe moeilijk het is om als christenen en als kerk met het onderwerp homoseksualiteit om te gaan. Dus ik ben blij dat dit onderwerp nu in ieder geval aandacht krijgt."

Download de Nashville-verklaring (PDF)

Nashville-Verklaring-Nederlands-definitieve-v2-met-naschrift (.pdf)

Nashville-Verklaring-Nederlands-definitieve-v2-met-naschrift (.pdf)

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook