Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verhaal van verloren zoon komt tot leven in EO-serie 'Lazarus'

Maandag, 23.25 uur, NPO 2

Deel:

Bart Chabot, Abbie Chalgoum, Roos Schlikker en Roy Meyer vertellen in de nieuwe tv-serie Lazarus (EO) aan Marleen Stelling wat hen raakt in het Bijbelverhaal van de verloren zoon. En wat nieuw is: het verhaal komt tot leven met een 'tableau vivant'.

Waar raakt jouw levensverhaal aan het Bijbelverhaal van de verloren zoon? Presentator Marleen Stelling vraagt het aan vier bekende Nederlanders die openhartig en eerlijk vertellen over hun eigen familieomstandigheden, over bijvoorbeeld het gemis van een liefdevolle vader of een omgekeerde ouder-kindrelatie.

'Rijker dan we dachten'

"Als mens zijn we gewend om iets met verhalen te doen, of je nu een roman leest of een serie kijkt," zegt presentator Marleen Stelling. "We zoeken naar inspiratie, een context om jezelf in perspectief te plaatsen. Ook Bijbelverhalen lenen zich daarvoor. Ik vond het uitdagend en spannend om te onderzoeken waar het je raakt en ook waar het schuurt of wrang aanvoelt. Het verhaal van de verloren zoon gaat over een gezin waar wij ook anno nu deel van uit kunnen maken. In gesprek met mijn gasten ontdekten we dat het verhaal nog zoveel rijker is dan we dachten."

Liefdeloze jeugd

Aan de hand van het beroemde schilderij van Rembrandt en het Bijbelverhaal vertelt schrijver Bart Chabot in Lazarus aan Marleen over zijn liefdeloze jeugd. "Ik snap hem wel, die verloren zoon. Die is rock-'n-roll!" Judoka Roy Meyer heeft moeite met de figuur van de liefdevolle vader. Als kind zat hij ’s avonds vaak bovenaan de trap te wachten tot het misging tussen zijn ouders en hij moest ingrijpen om zijn moeder te beschermen.

Een toneelgroep vertolkt het beroemde schilderij van Rembrandt in 3D

In de afleveringen met acteur Abbie Chalgoum en schrijver Roos Schlikker komt het verhaal tot leven met een tableau vivant: een toneelgroep van Carla Veldhuis die het beroemde schilderij van Rembrandt in 3D vertolkt. Abbie en Roos worden in Lazarus uitgenodigd om deel te nemen aan de scène, wat zorgt voor een heel nieuwe, persoonlijke en ontroerende interpretatie.

Kracht van Bijbelverhalen

De makers van Lazarus geloven in de psychologische en existentiële kracht van Bijbelverhalen, die door de eeuwen heen voor veel mensen een spiegel, maar ook een troost en steun zijn geweest. In het tv-programma Lazarus laten ze zien dat dat ook geldt voor de moderne 21e-eeuwer.

Lazarus – afleveringen

• 6 december: Bart Chabot
• 13 december Abbie Chalgoum
• 20 december: Roos Schlikker
• 27 december: Roy Meyer

Vanaf 6 december, iedere maandag, 23.25 uur, NPO 2
(Alle uitzendingen zijn later terug te kijken via NPO Start)


Kijk 'Lazarus' hier terug

Tekst: Marieta van Driel

--:--