Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vertraag je lichaam, vertraag je leven: dat geeft meer rust

Een rustig leven leiden ook al is je agenda flink gevuld? Esther las in een boek van John Marc Comer heel wat eye-openers die haar leven beter maken. Dit is de laatste die ze met je deelt: Vertraag je leven.

Deel:

De afgelopen weken heb ik al tips gedeeld uit het boek The Ruthless elimination of Hurry die ons helpen om van onze haastziekte, ons gebrek aan tijd af te komen. Als je mijn blogs hebt gevolgd, had je misschien al door dat Comer van lijstjes houdt. Dat is ook het geval bij zijn laatste oplossing tegen de haastziekte: vertragen.

Voor het vertragen van zijn leven, heeft hij twintig geestelijke disciplines voor zichzelf opgesteld. Met een knipoog schrijft hij: ‘Neem mee wat je kunt gebruiken, rol met je ogen bij de rest.’

Geen hersenen op benen

Het basisprincipe is: vertraag je lichaam, vertraag je leven. We zijn geen hersenen op benen. We zijn hele mensen: holistisch.

Ik ben inmiddels begonnen met tien van zijn tips en ik moet bekennen: het werkt. Het heeft zelfs direct effect op mijn gemoedstoestand:

1.    Houd je aan de snelheidslimiet op de weg.
2.    Bid in de auto, in stilte.
3.    App niet tijdens het rijden. Echt niet.
4.    Kom tien minuten eerder op afspraken.
5.    Ga in de langste rij staan bij de supermarkt en kijk om je heen, knoop een praatje aan met wie dat wil.
6.    Wees selectief in wat je op televisie of Netflix kijkt: waar vul je je ziel mee?
7.    Doe één ding tegelijk en doe dat met aandacht.
8.    Neem regelmatig de tijd om alleen in de stilte te zijn.
9.    Kook je eigen eten en eet thuis. Fast food is snel, maar geen voedsel. Een goede maaltijd kost tijd.
10.  Mediteer of doe mindfulness oefeningen.

Een rustig, dankbaar leven

De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de vier principes die je kunnen helpen in je leven. Het is belangrijk om te zien dat het geen doelen op zich zijn. Stilte is niet het doel: het is terugkomen bij God en bij onszelf. Het gaat niet om de sabbat. Het gaat om een rustig, dankbaar leven. Vol waardering, verwondering en aanbidding. Het gaat niet om de eenvoud. Het gaat om de vrijheid en focus op wat écht telt. En een levensstijl die anderen geen schade berokkent. Het gaat er ook niet om dat je je leven vertraagt, het gaat om aanwezig zijn. Bij God, bij mensen, in het moment.

Comer moedigt jou en mij aan een rustig leven te leiden, terwijl mijn agenda gevuld is. Kan dat? Ja!

Dit was het laatste blog uit een serie van vier over meer rust. Wil je de andere lezen? Je vindt ze hier.

Geschreven door

Esther Kaper

--:--