Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier het mee! 25 jaar Rail Away

Een nieuw seizoen, een ‘Nacht van’ én een boek

Het EO-programma ‘Rail Away’ bestaat dit jaar 25 jaar! Een bijzonder jubileum voor het slow-tv programma dat al zo lang voor veel kijkers de ultieme ontspanning is.

Deel:

Beelden van mooie landschappen, unieke spoorlijnen, fantastische uitzichten en het kenmerkende rustgevende stemgeluid van voice-over Bob van der Houven typeren het programma. In de kerstperiode komt 'Rail Away' met vijf gloednieuwe afleveringen, waaronder een unieke winterse uitzending met prachtige beelden van een met dik pak sneeuw bedekt Nederland. Ter ere van het jubileum is er ook een boek verschenen ‘Het Grote Rail Away Boek’, geschreven door de makers van het programma. Komend weekend is er een heuse ‘Nacht van Rail Away’. Een marathon van veertien herhalingen van verschillende seizoenen van het programma.

De Malediven van Europa

De nieuwste serie begint op maandagavond 27 december aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. Via de bergtoppen rondom Trento in Italië naar de ‘Malediven van Europa’, zoals het Italiaanse eiland Sardinië ook wel wordt genoemd. Sneeuwlandschappen mogen in deze wintertijd natuurlijk niet ontbreken. Op donderdag 30 december stapt de kijker met Rail Away op een unieke treinreis door een volledig witte wereld van Zwolle naar Zutphen. Nederland in de sneeuw. De treinreis eindigt in de laatste aflevering met een rit in een stoomtrein in de valleien rondom Weizen en Blumberg, vlakbij de Zwitserse grens.

Nacht van Rail Away

Van zaterdag 4 december op zondag 5 december ‘rijdt’ er weer een nachttrein van Rail Away. Een nacht lang genieten van 14 uitzendingen uit verschillende seizoenen van het programma. De afleveringen zijn geselecteerd door de fans van Rail Away op social media.

Het grote Rail Away Boek

Ter ere van het 25-jarig jubileum is ‘Het Grote Rail Away Boek’ verschenen. De boeklancering vond op 20 november plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het prachtige koffietafelboek staat boordevol bijzondere verhalen van de makers van het programma en geeft zo een uniek kijkje achter de schermen.

Nieuwe afleveringen

Maandag 27 december – Duitsland: Donaueschingen-Sigmaringen-Gammertingen  

Het traject begint in het stadje Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. De treinreis voert de reizigers door natuurparken, en langs kastelen en kloosters. De vervoerder op het eerste deel van deze reis over de Donaubahn wordt verzorgd door Deutsche Bahn. We komen onder meer langs de indrukwekkende abdij van Beuron, waar de Nederlandse kunstschilder Jan Verkade alias pater Willibrord jarenlang woonde en werkte.

Dinsdag 28 december – Italië: Trento-Cles-Mezzana

Een reis die begint tussen de boomgaarden in de vallei en eindigt op de hoge bergtoppen in het nationale park van de Stelvio. We trappen de reis af op het station van Trento, een belangrijke halte op de Brenner-spoorlijn tussen het Oostenrijkse Innsbruck en het Italiaanse Verona. Het eerste deel voert door het dal van de rivier de Adige richting Oostenrijk, voordat we afbuigen naar twee valleien vol appelboomgaarden: de Val di Non en de Val di Sol. De treinen van Trentino Trasporti stoppen in vrijwel alle plaatsen op de route.

Woensdag 29 december – Sardinië: Mandas-Laconi-Sorgono

We gaan vandaag naar de ‘Malediven van Europa ‘, naar het Italiaanse eiland Sardinië. Bekend als zonnige vakantiebestemming, maar ook voor treinliefhebbers valt er genoeg te beleven op het eiland. We stappen aan boord van ‘Il Trenino Verde’, het groene treintje, voor een urenlange rit over smalspoorkronkelroutes. Dit toeristentreintje passeert stations die verscholen liggen in het groen en waar schapen grazen tussen de rails. Grote delen van het spoortraject zijn per auto niet of nauwelijks bereikbaar.

Donderdag 30 december – Nederland: Zwolle-Deventer-Zutphen

Als in februari 2021 Nederland ineens te maken krijgt met sneeuw en vorst is dat een gelegenheid bij uitstek om een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret.

Maandag 3 januari – Duitsland: Weizen-Blumberg

De Sauschwänzlebahn (op z’n Nederlands: gekrulde varkensstaart) dankt zijn naam aan de talloze ‘spoorkrullen’ in de route. Een rit met deze stoomtrein - tussen de plaatsten Weizen en Blumberg-Zollhaus - is een aanrader. Terwijl de trein zich puffend en stomend in beweging zet, vergapen de passagiers zich aan het uitzicht op de omliggende valleien. Bij goed weer kun je zelfs de Alpen zien.

Ik wil Het grote Rail Away Boek reserveren
Ik wil Het grote Rail Away Boek reserveren
Of lees meer over het programma Rail Away
Of lees meer over het programma Rail Away
--:--