Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf BN’ers in tv-special De Grootste Bijbel van Nederland

Bijbeltruck kriskras door Nederland, woensdag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

In de tv-special De Grootste Bijbel van Nederland (EO) trekt Bert van Leeuwen met een Bijbeltruck dwars door ons land, om te ontdekken hoe dit bijzondere Boek mensen blijft beïnvloeden. Ook onthult het programma wat de vijf favoriete Bijbelverhalen van Nederland zijn.

Willeke Alberti, Karin Bloemen, Trijntje Oosterhuis, Jim Bakkum en Dwight Dissels zorgen in De Grootste Bijbel van Nederland voor enkele muzikale verrassingen.

Wat hebben deze bekende Nederlanders zelf met de Bijbel? In Visie geven Willeke, Trijntje, Karin, Dwight en Jim antwoord op die vraag.

Naam: Dwight Dissels Carrière: Dwight (37) werd vooral bekend door zijn deelname aan het zevende seizoen van tv- programma The Voice of Holland. In 2017 vertolkte hij de rol van Jezus in The Passion. 

‘God weet wat Hij doet’

“De Bijbel is mij met de paplepel ingegoten,” zegt Dwight. “Ik kom uit een christelijk gezin: Bijbellezen na het eten, zondagsschool, kerk – dat hoorde er allemaal bij. Maar ik was 10 toen mijn vader totaal onverwacht overleed. Dat was een moment waarop ik niks met geloof of God te maken wilde hebben. Ik was net tiener, op zoek naar mijn eigen identiteit. Op mijn 19e bezocht ik een conferentie, waar gospelzanger Donnie McClurkin ‘Jesus, at the mention of Your name’ (‘Jezus, bij het noemen van Uw naam’, red.) zong.

Opeens zag ik dat Hij al die tijd met uitgestrekte armen op mij had staan wachten. Sindsdien hebben het geloof en de Bijbel een vaste plek in mijn leven, en ben ik gaan zingen.”

Dwight en zijn vrouw hebben drie kinderen, van 10, 8 en 6. In huize Dissels heeft de Bijbel een centrale plek, zegt hij. “Het is onderdeel van ons gezin. Voor het slapengaan lezen we bijvoorbeeld een Bijbelverhaal of een -tekst. David en Goliat vinden ze erg spannend. Ons jongste zoontje hield een tijdlang enorm van het verhaal van Jozef. The Prince of Egypt (animatiefilm, red.) hebben we op dvd. Dat is zijn favoriete verhaal. De wetenschap dat je onder alle omstandigheden op God vertrouwt. God weet wat Hij doet. Ongeacht de situatie waarin je zit, mag je weten: God heeft een plan met je leven.”

Naam: Trijntje Oosterhuis Carrière: Trijntje (46) begon als zangeres in de band Total Touch, en maakte later snel furore als solozangeres. Ze sleepte de afgelopen jaren onder andere drie Edisons in de wacht. In 2015 was zij de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisiesongfestival.

 

‘De kinderen vragen er weleens naar’

“Mijn vader (theoloog, dichter en ex-priester Huub Oosterhuis, red.) is zijn leven lang bezig om – op zijn manier – de Bijbel uit te leggen, en soms ook te vertalen of te hertalen. Al ben ik zijn dochter, zelf weet ik weinig van de Bijbelse verhalen,” vertelt Trijntje. “Volgens mij heb ik één exemplaar van de Bijbel in huis. Mijn kinderen heb ik er niet mee opgevoed. Mijn oudste zoon wilde laatst wel een mini-spoedcursus van opa, want die heeft zo veel verhalen. De kinderen vragen er weleens naar. Maar het is niet dat wij het ‘praktiseren’. Te weinig, eigenlijk.”

Ook dit jaar maakt Trijntje een ‘Kerst met Trijntje’-tour langs allerlei kerken. Dus met het kerstverhaal heeft ze wel iets, geeft ze aan. “Daarbij denk ik vooral aan liefde op aarde. Mijn vader heeft superveel liedjes geschreven, dat zijn eigenlijk liefdesliedjes. Hij schreef en zong ze vanuit een religieus motief, maar voor mijzelf is het allemaal terug te brengen tot de liefde.”

Naam: Willeke Alberti Carrière: Willeke (73) is een meervoudig bekroonde zangeres en actrice, onder meer bekend van hits als ‘Mijn dagboek’ en ‘De winter was lang’. Zij treedt nog wekelijks op met haar band, zowel op bedrijfs- en privéfeesten als in zorgcentra.

‘Wat maken we er toch een potje van’

“Wat ik met de Bijbel heb? Ik vind alle verhalen mooi. Wel word ik er vaak verdrietig van. Want als ik de Tien Geboden lees, denk ik: wat maken we er toch een potje van. We leren er zo weinig van. Klinkt negatief, hè? Toch ben ik een positief mens. Maar ik kan me ook zorgen maken om al het onrecht dat wij als mensen doen. We zijn hardleers. Zelf maak ik ook nog altijd fouten.”

De zangeres vindt dat de Bijbel “echt van deze tijd” is. Ze legt uit: “Als je een verhaal leest, denk je: o ja, dat gebeurt nog steeds. We denken allemaal eerst aan onszelf – dat moet niet! We moeten er zijn voor anderen, en eerlijk zijn. Majoor Bosshardt vind ik wat dat betreft een mooi voorbeeld: zij was goed voor iedereen. Ze stelde onrecht aan de kaak en deed er ook iets aan. Geweldig.”

Willeke zit in een periode in haar leven waarin ze graag dingen doet die zinvol zijn. “Ik zing nu voor ouderen, psychiatrische patiënten, mensen met autisme en verstandelijk beperkten. Dat doe ik via mijn stichting, de Willeke Alberti Foundation. Daar ben ik 24/7 mee bezig. Het is zó mooi om die mensen te zien genieten. We moeten voor elkaar zorgen. We zijn veel te veel bezig met geld en macht. Ik wil geen niemendalletjes zingen voor geld. Daarom vind ik jullie programma ook zo mooi! Het gaat over de Bijbel en daar staan gewoon heel belangrijke dingen in. Ik word superenthousiast om mee te doen! Ik vind het ook fijn om met Bert te praten over de Bijbel. Ik wil dat het werkelijk ergens over gaat.”

Naam: Karin Bloemen Carrière: ‘Neerlands diva’ Karin (58) is cabaretière, zangeres en actrice. Zij kreeg meerdere onderscheidingen, waaronder een Edison in de categorie Kleinkunst. In 2011 is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

‘De Bijbel hoort gewoon bij je basiskennis, vind ik’

“Ik ben niet ‘Bijbels opgevoed’, maar we kennen allemaal de Bijbel en ik dus ook,” vertelt Karin Bloemen. “Mijn man (gitarist Marnix Busstra, red.) is wel met de Bijbel opgevoed: zwarte kousen en twee keer naar de kerk. Elk jaar moest hij mij weer vertellen hoe alles nou precies zat met die christelijke feestdagen: ‘Marnix, hoe zat het ook alweer met Pasen, Pinksteren?’” Lachend: “Hij werd vast helemaal gek van me!”

Over geloof heeft ze “heel leuke discussies” met Marnix, geeft Karin aan. “En elke keer als ik erover discussieer, merk ik dat ik heel boeddhistisch ben: je bent in het nu en daarmee moet je het doen.” Jezus associeert ze steevast met de film Jesus Christ Superstar, die ze als 14-jarig meisje in de bioscoop zag. Die ervaring staat in haar geheugen gebeiteld. “Des tijds dacht ik: o, dus dát bedoelen ze met farizeeërs en jodendom. En ik maakte altijd het grapje dat ik de enige was die schrok aan het einde van de film. Ik dacht: huh, Jezus sterft? Tja, ik was er totaal niet mee opgevoed.”

Jaren later kocht ze een kinderbijbel voor haar eigen kinderen. “Dat hielp enorm,” herinnert ze zich. “Want ik las ook met en voor hen. Ik heb het zelf als een gemis ervaren in mijn leven, en ik wilde dat zij het wel zouden meekrijgen. Zij moeten weten wat het is. De Bijbel hoort gewoon bij je basiskennis, vind ik. Daarna kun je pas oordelen of het wat voor je is. Als iemand zegt: ‘Ik vind geloof stom’, dan denk ik: ho eens even, daar moet je over nadenken. Dat geldt voor meer dingen. Bijvoorbeeld klassieke muziek. Als pubers ‘Klassiek is stom!’ roepen, denk ik: ga nou eerst maar eens luisteren naar die muziek.”

Naam: Jim Bakkum Carrière: Jim (31) is zanger en (musical)acteur. Hij is bekend geworden als deelnemer aan de talentenjacht Idols en won diverse prijzen. Hij was te zien in de musicals Wicked, Hairspray en Grease, en nu in All Stars. Jim werkte mee aan verschillende EO-programma’s, waaronder The Passion.

‘Ik wil mijn dochter kennis laten maken met de Bijbel’

“Ik ben wel met de kerk opgevoed, maar niet met het geloof,” vertelt Jim. “Wij woonden pal achter de kerk, haha! Ik ben vroeger misdienaar geweest en zong in een kerkkoor. Ik ben gedoopt en heb eerste communie gedaan, maar ben niet echt opgevoed met het geloof. Meer de traditie – zoals dat bij ons in het dorp hoorde. Je ging naar de kerk met Kerst.”

Jim vindt het mooi dat hij door zijn werk steeds meer meekrijgt van de inhoud van het geloof. “Door The Passion, Kerst met de Zandtovenaar, Mattheüs Masterclass, en nu door dit programma. Het is belangrijk om te weten waar feesten als Pasen en Pinksteren vandaan komen. Ik vind het mooi dat een breed publiek door zulke programma’s die basiskennis meekrijgt.” Daarom heeft hij zijn eigen dochter ook een kinderbijbel gegeven. “Ze hoeft de inhoud niet uit haar hoofd te leren, hoor. Maar ik wil haar wel kennis laten maken met de Bijbel.”

De Grootste Bijbel van Nederland

De grootste Bijbel van Nederland wordt eenmalig uitgezonden op woensdag 14 november om 20.35 uur op NPO 1. 

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--