Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf opvallende geloofsuitspraken van Bono

"God is veel meer geïnteresseerd in wie je bent dan in wie je wil zijn.”

Gisteren zond het Amerikaanse radiostation ‘Family radio’ een interview uit met U2-zanger Bono. In dit interview spreekt Bono openhartig over zijn geloof. Hieronder staan de vijf meest opvallende geloofsuitspraken van Bono uit dit interview.

Deel:

1.) Over het verliezen van zijn moeder toen hij nog kind was.
Bono: “Ik heb niet veel herinneringen aan haar, dat is een droevige situatie. ... Ik kijk ernaar uit om haar weer te mogen ontmoeten. Maar het verlies van een moeder is zwaar voor een kind, ik vulde de leegte op met muziek en ... het heeft mijn geloof verdiept, denk ik.”

2.) Over David en de Psalmen.
Interviewer: “In de Psalmen wordt er gesproken over ‘God die dicht bij gebroken mensen is en redt wie zwaar getroffen wordt (red. Psalm 34:14)’, betekenen die woorden iets voor jou?”

Bono: “Allereerst, David is een muzikant, dus ik mag hem wel. ... En wat zo krachtig aan de Psalmen is, is dat het lofliederen en evangelische liederen zijn, maar dat het daarnaast ook blues nummers zijn. Het is heel belangrijk voor christenen om eerlijk te zijn naar God, God is veel meer geïnteresseerd in wie je bent dan in wie je wil zijn.”

3.) Over Jezus als de Messias.
Interviewer: “Veel mensen worstelen met het aanvaarden van Jezus Christus als hun Verlosser…met het idee dat hij de Messias is…. Hoe reageer jij daarop?”
 
Bono: “Jezus laat jou niet in de steek. De schrift laat je ook niet zomaar in de steek….Als mensen zeggen dat Jezus een ‘goede leraar’, ‘profeet’, of ‘een hele aardige kerel’ is … dan is dat is niet hoe Jezus dacht over Zichzelf. Dus je blijft achter met de uitdaging om Jezus te zien als de Zoon van God of  als een gek. Je moet daar een keuze in maken.”
 
(red.) Bono refereert hier naar een citaat van C.S. Lewis uit het boek ‘Onversneden christendom' waarin Lewis stelt: " ‘Ik ben bereid Jezus als een grote morele leraar te aanvaarden, maar zijn aanspraak op goddelijkheid kan ik niet aanvaarden’. Dat is iets wat we niet moeten zeggen. Iemand die louter een mens was en het soort dingen zei die Jezus zei, zou geen grote leraar zijn. Hij zou ofwel krankzinnig zijn (…) of anders de duivel zelf. U kunt uw keuze bepalen. Ofwel deze man was en is de zoon van God, of anders een gek of nog iets ergers.*”

Bono vervolgt: “Ik geloof dat Jezus de Zoon van God is. Maar ik vind ook dat we respect moeten hebben voor mensen die dat belachelijk vinden.”

4.) Over hoe C.S. Lewis het volgende U2 nummer zou kunnen inspireren.
Bono: "Het is heel lastig om Christus te volgen [grinnikt] want Hij is erg bepalend in je leven."

Interviewer: "Het is erg moeilijk."

Bono: "Het is bijna niet te doen."

Interviewer: "C.S. Lewis heeft een mooi citaat daarover “Wie bezig is een beter mens te worden, krijgt een steeds duidelijker beeld van het kwaad dat nog in hem achtergebleven is. Wie slechter wordt, begrijpt steeds minder van zijn eigen slechtheid**”. Krachtig citaat vind je niet?"

Bono: "Ja, op zich wel…. Het zou zomaar op het volgende U2 album kunnen belanden."

5.) Over Bono’s inzet voor het kwijtschelden van schulden van Afrikaanse landen en zijn inzet om mensen te redden die lijden aan HIV en aids.
Interviewer: “Dat is visionair, en ik denk dat het recht uit Gods hart komt.” 

Bono: “Je hebt helemaal gelijk, het is een veel grotere visie…. Een pastoor zei tegen mij, “Stop God te vragen om te zegenen wat je doet, Bono.”…”Zoek uit wat God aan het doen is, want het is al gezegend.”  Wanneer je je plannen afstemt met Gods doel, zoals beschreven in de schriften, dan gebeurt er iets bijzonders in je leven.”

* Uit: Onversneden christendom van C.S. Lewis (2011), Uitgeverij Kok - Kampen
**Uit: Christelijk leven van C.S. Lewis (2007), Uitgeverij Kok - Kampen

Foto: ANP

--:--