Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf tips voor een geslaagde middag met je kleinkinderen

Maak een film of bouw een hut

Met veel energie en extase komen ze binnengerend: je favoriete mini-mensen. Verwachtingsvol kijken ze omhoog: “Wat gaan we vandaag doen, opa en oma?” Om die vraag naar hartenlust te beantwoorden, heeft 'Visie' vijf activiteiten op een rijtje gezet voor een leuke middag met de kleinkinderen.

Deel:

1. Kleine filmsterren

Grote kans dat je kleinkinderen goed met de videocamera van hun telefoon overweg kunnen. Hoogste tijd dus voor een home made movie. Laat de kinderen het scenario bedenken; eventueel kun je ze helpen met een paar suggesties. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste verkleedkleren – hoe gekker, hoe beter. Afhankelijk van je kleinkinderen kun je spontaan beginnen met ‘spelen’ of kun je eerst samen de tekst en de handelingen uitschrijven. Als de film erop staat, kun je hem samen met de kleinkinderen kijken. Vergeet daarbij uiteraard de popcorn niet.

2. Speurtocht uitzetten

Met een speurtocht zijn kinderen een tijdje zoet én zelf krijg je ook de nodige lichaamsbeweging. Benodigdheden: stoepkrijt en een beetje creativiteit. Afhankelijk van de leeftijd kun je in de route ook opdrachten toevoegen: een hinkelpad, een stukje in de kruiwagen en een lijst met vragen die de speurders tijdens de tocht moeten beantwoorden.

Beleef samen met je kleinkinderen een Bijbelverhaal

Zijn de kids wat ouder? Dan kun je ze zelf ook een route laten uitzetten. Deze route (en eventuele opdrachten) kun je vervolgens met de jongste kinderen bewandelen. Laat je verrassen door de creativiteit van de oudere kleinkinderen en door de verwondering en het fanatisme van de jonge energiebommetjes.

3. Bouw een hut

Stroop samen met je kleinkinderen de mouwen op en bouw een hut. Een gezellige en leerzame activiteit. Je kunt gaan voor een hut van kleden in de woonkamer, of voor de meer gevorderde klusser: een boomhut. Betrek de kleinkinderen zo veel mogelijk bij het bouwproces, zo wordt het echt júllie hut. En als hij af is, is het tijd voor een welverdiende beloning: ranja met wat lekkers. En dat nuttig je natuurlijk samen in de prachtige nieuwe hut.

shutterstock_1400172476_Cropped
Credits: Shutterstock.

4. Gezellig dagje weg

Een dagje op stap met opa en oma is misschien wel de favoriete activiteit voor kinderen. En als je eerlijk bent: ook voor opa en oma zelf toch? De keuze is reuze: ga naar het bos, de speeltuin of het zwembad. Ook kun je samen een museum bezoeken of picknicken in de tuin of het park. Is het lekker weer? Neem dan een duik in de lokale plas of breng een bezoekje aan de ijscoman.

5. Samen in de ark

Graag geef je je kleinkinderen het christelijk geloof mee. Maar hoe doe je dat op een leuke manier? Er zijn veel gezellige en creatieve manieren om samen met je kleinkinderen een Bijbelverhaal te beleven. Lees een aansprekend verhaal voor uit de kinderbijbel en ga daarna samen aan de slag. Vraag bijvoorbeeld welk deel van het verhaal ze het mooist, spannendst of coolst vinden en probeer dat na te maken.

Je kunt het (uitgekozen deel van het) verhaal bijvoorbeeld samen tekenen of schilderen. Of maak het tastbaar door het na te spelen met poppen, barbies, legopoppetjes of knuffels. Wacht samen met de kinderen en alle gevonden dierenknuffels in een zelfgebouwde ark, terwijl de regen blijft stromen. Of bouw met lego het paradijs na, waar Adam en Eva samen rondlopen en alle dieren een naam geven.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--