Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vleesvervangers: Eva test er 6 op smaak én ingrediënten

Gyros, vissticks en schnitzels...

Gyros, paté en zelfs vissticks: ze zijn er allemaal in een vegetarische variant. Maar hoe smaken ze eigenlijk? En wat zit erin? Zijn ze wel gezond? Eva redacteur Hedi test 6 verschillende vleesvervangers.

Deel:

Voor deze test heb ik vleesvervangers gekocht die een dierlijk product imiteren. Ik ben benieuwd of ze ook echt op vlees lijken, wat de ingrediënten zijn en natuurlijk of ze goed smaken. Ik nodig mijn zus Agnes uit voor deze test. Zij eet nu ongeveer een jaar vegetarisch en ik ben benieuwd of dat qua smaak verschilt maakt met mij: een zogeheten flexitariër.

Soja: duurzaam of niet?

Allereerst ben ik benieuwd of vleesvervangers nou echt duurzamer zijn dan vlees en of ze gezond zijn.

De vleesvervangers die ik heb gekocht blijken bijna allemaal soja te bevatten. Ik hoor wel eens dat sojaproducten niet goed zijn voor het milieu, omdat er bossen gekapt worden voor de landbouw. Nu is milieubelasting een reden dat ik minder vlees eet, dus ik ben benieuwd naar hoe het nu echt zit. Ik kom erachter dat sommige vleesvervangers, als je kijkt naar CO2 uitstoot per gram eiwit, niet duurzamer zijn dan kip. Om eiwitten binnen te krijgen zijn producten als kikkererwten, pinda’s en Europese soja het beste voor het milieu.

Het blijkt inderdaad verstandig om op te letten waar de soja die je eet vandaan komt. Volgens het Voedingscentrum wordt de meeste soja die bestemd is voor bijvoorbeeld vleesvervangers wel duurzaam geteeld. Er wordt ook veel soja gebruikt voor veevoer, maar het is minder belastend voor het milieu om soja direct zelf te eten dan via een dier.

Zijn vleesvervangers gezond?

Zoals de naam al zegt vervangt de vleesvervanger vlees, dus ook qua voedingswaarde. Maar wat zit erin? Omdat vleesvervangers vaak sterk bewerkte producten zijn is de kans groot dat ze rijk aan zout zijn. Ook zit er in veel vleesvervangers suiker (met een schuilnaam eindigend op -ose) verstopt. Naast deze toevoegingen is het ook goed om op te letten hoeveel verzadigd vet er in je vleesvervanger zit, en of het voldoende ijzer, vitamine B12, B1 en eiwitten bevat. Het voedingscentrum zet op een rijtje wat de voedingswaarde van een gezonde vleesvervanger is.

De smaaktest

We bakken – op de paté na - alle producten in een koekenpan met olijfolie. We proeven en kijken even op de verpakking naar wat er eigenlijk in zit. Op de foto zie je welke we testen!

Vleesvervangers test

Vega Paté van Kips

Prijs/inhoud: €1,90 / 125 g
Ingrediënten: Gemaakt op basis van soja. Er zit wel suiker in. Het zit niet bomvol met smaakstoffen.
Oordeel: Deze paté ruikt echt naar paté, heeft de structuur van paté, en smaakt kruidig als paté. Ik vind ‘m qua smaak lekker, maar proef wel een beetje de typische soja-achtige smaak. Van Agnes mag het iets kruidiger, maar we vinden deze vleesvervanger allebei wel lekker. Deze paté is ook geschikt voor veganisten.

Incredible burger van Garden Gourmet

Prijs/Inhoud: €3,65 / 226 g, 2 burgers
Ingrediënten: gemaakt op sojabasis. Waar ik verwacht dat zo’n burger een lange ingrediëntenlijst heeft met moeilijke woorden, valt dat mee. Wel zit er ‘aroma’ in, dat kan natuurlijk van alles zijn.
Oordeel: Wow, deze vleesvervanger heeft echt de structuur van rundvlees, dat had ik niet verwacht. Ook de ‘rauwe’ burger ziet eruit als rundvlees. Qua smaak is de burger een beetje rokerig en zoetig. Mijn zus vindt de burger wel een bepaald bijsmaakje hebben. Maar, al met al is de burger een goede imitatie van een hamburger van rundvlees.

Vegetarische Vissticks van Veggie Chef Jumbo

Prijs/inhoud: €2,99 / 210 g, 7 stuks
Ingrediënten: Dit product is gemaakt op basis van soja. Wat opvalt is dat er meerdere verdikkingsmiddelen in zitten.
Oordel: Oké, vis is geen vlees qua voedingswaarde, maar het is wel een dier en ik was erg benieuwd naar vegetarische vis! Qua structuur lijkt deze visstick zonder vis erg op een ‘normale’ visstick. Het doet Agnes echt denken aan vis, mij iets minder. De vega vissticks worden lekker krokant in de koekenpan. Bij het eerste hapje doet het echt aan vis denken, maar dat wordt iets minder als je verder eet. Het heeft geen hele uitgesproken smaak, maar we vinden ze allebei wel erg lekker! 

Groenteschnitzel van My Best Veggie Lidl

Prijs: €2,23 / 300 g, 3 stuks.
Ingrediënten: op basis van groente. Allereerst staan er veel herkenbare groentes in het ingrediëntenlijstje. Hierna volgens nog allerlei smaakmakers, verdikkingsmiddelen en suiker. 
Oordeel: Dit is echt een groenteschnitzel. Qua smaak vinden we de schnitzel goed, maar hij smaakt niet naar vlees en doet daarmee zijn naam eer aan. Er zitten hele doperwten, mais, bonen en stukjes wortel in, en is dus minder geschikt voor kinderen die iets tegen groen(te) hebben... De groente proef je niet echt terug als je een hap neemt. Agnes heeft liever deze schnitzel dan een product dat heel erg vlees probeert na te bootsen. Dat is bij deze duidelijk niet het geval, behalve dan het krokante korstje.

Bratwurst van de Vegetarische Slager

Prijs: €2,79 / 160 g, 2 stuks
Ingrediënten: op soja basis. Het ingrediëntenlijstje is kort, zonder moeilijke woorden. Wel zit er suiker in.
Oordeel: De worsten zien er mooi uit, een beetje te mooi voor een bratwurst. Ook deze vleesvervangers zijn lekker sappig en hebben een structuur die op echt vlees lijkt. Het doet ergens een beetje denken aan frikandel. Ook de structuur van het velletje doet ons meer daaraan denken dan aan bratwurst, echte worst is iets knapperiger. Of het echt naar worst smaakt: mwoa. Wel zijn deze bratwursten lekker gekruid, en zit er veel smaak aan.

Plant-Gyros van Vivera

Prijs: €2,79 / 175 g
Ingrediënten: op soja basis. Met een kort ingrientenlijstje, wel met 'natuurlijke aroma's, kuiden en specerijen en zout én zeezout.
Oordeel: De gyros ruikt al lekker als je het pakje opent. Agnes vindt dit product het meest ‘vlezig’, en dat vindt ze best gek. Het heeft de ietwat ‘taaie’ structuur die gyros ook heeft en natuurlijk de bekende smaak van gyroskruiden. Dit vinden we een goede vervanger van Gyros.

Eindconclusie:

De vleesvervangers komen echt in de buurt van vlees. Door alle toevoegingen zijn bovenstaande vleesvervangers logischerwijs niet een heel goed idee als je graag onbewerkt voedsel eet. Maar ben je vegetariër of wil je minder vlees eten en heb je wel zin in een lekker broodje hamburger, een pita met gyros of een toastje met paté? Dan hoef je dat niet te laten met deze producten.

Lees ook: Consumindermoeder Gera van den Berg geeft tips voor een duurzaam huishouden.

 

Bronnen:

  • npofocus.nl/artikel/7983/hoe-gezond-zijn-vleesvervangers
  • www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/is-soja-duurzaam-.aspx
  • www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-zijn-gezonde-vleesvervangers-als-je-meer-vegetarisch-plantaardig-wilt-eten.aspx
  • www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/soja/

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--