Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Vol drank en drugs werd ik om 06:00 de kroeg uitgegooid'

Jeroen Vrolijk in 'De Verandering'

Jeroen Vrolijk is een getalendeerde sessiemuzikant en speelt als drummer in een artiestenbegeleidingsband. Hij treedt regelmatig op met bekende Nederlandse artiesten en reist het hele land af. Na een optreden belandt hij vaak in de kroeg. Het begint met flink wat drank maar al snel wordt hij ook afhankelijk van drugs. “Je hebt zelf geen idee van de neerwaartse spiraal, totdat je eruit wil stappen.”

Deel:

Als klein jongetje speelt Jeroen niet met auto’s of lego, maar met lepels, potten en pannen. Daarvan bouwt hij zijn eerste drumstel. Het blijkt niet slechts een bevlieging te zijn van een kind vol dromen. Jeroen heeft maar een doel en dat is een bekende drummer worden. En dat lukt hem ook. Hij wordt aangenomen op het conservatorium en voor hij het weet speelt hij ook bij grote Nederlandse artiesten in de begeleidingsband. "Ik speelde gemiddeld zo'n 200 tot 220 shows per jaar. Bedrijfsevenementen, discotheken, tentfeesten, jaarbeurzen, markten. Ik had geen gezin, dus ik leefde erop los zonder duidelijke focus. Gewoon spelen, werken, geld verdienen."

Neerwaartse spiraal

Jeroen geniet van het spelen voor grote zalen en van de aandacht. Maar het snelle leven en de roem eisen zijn tol. "Na een optreden reed ik door naar een kroeg of discotheek om de overtollige adrenaline kwijt te raken. Ik had toch niets of niemand om voor naar huis te rijden. Met drank en drugs op werd het snel 6 of 7 uur ‘s ochtends voordat ik de kroeg werd uitgegooid. Je hebt zelf geen idee van de neerwaartse spiraal, totdat je eruit wil stappen." Jeroen probeert af te kicken maar grijpt al snel weer naar de verdovende middelen.

Twee gezichten

Maar dan wordt Jeroen verliefd op een gelovig meisje, Priscilla. Hij gaat zelfs mee naar de kerk waar hij drummer wordt van de begeleidingsband. Ook laat hij zich dopen. Maar wat niemand weet is dat Jeroen nog steeds gebruikt en eigenlijk twee gezichten heeft. Als ze drie weken zijn getrouwd ontdekt Priscilla dat Jeroen grote sommen geld opneemt. Daar kan maar één reden voor zijn en dat is Jeroen zijn hardnekkige drugsgebruik. Priscilla is zo kwaad dat ze haar koffers pakt en vertrekt.

Roer om

Jeroen is de weg volkomen kwijt als blijkt dat Priscilla hem heeft verlaten. Om zijn eenzaamheid te verdrijven snuift hij zoveel dat zijn neus ervan gaat bloeden. Kan de kracht van liefde wonderen verrichten en vindt Jeroen de kracht het roer definitief om te gooien?

De Verandering

Zaterdag 12 september, NPO 2, 19.15 uur

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--