Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voor heilsofficier Majoor Bosshardt was iedereen gelijk: 'Ik kijk op niemand neer en tegen niemand op'

EO-podcast 'Moderne Profeten' vertelt het verhaal van Majoor Bosshardt.

Er is een kloof, zo lijkt het, tussen arm en rijk. Tussen mensen met verschillende huidskleuren, of verschil in geloof. We verzamelen mensen om ons heen die hetzelfde denken als wij. En de ander? Die lijkt wel gek, dom of nog 'niet-wakker'. Alida Margaretha Bosshardt, beter bekend als Majoor Bosshardt, was iemand die tegenstellingen juist kon overbruggen. Wat kun je leren van deze bijzondere vrouw?

Deel:

Majoor Bosshardt werd in 1913 als Alida Margaretha Bosshardt geboren in 1913 te Utrecht, ze was niet bang voor het ruige van de straat en kon zich vrij bewegen tussen pooiers en popzangers. Iemand zonder kapsones. 

Heilsofficier

Op haar negentiende bekeerde ze zich tot God en werd ze heilsoldaat bij het Leger des Heils. Een lange periode van hulpverlening begon. Van prostituees, zwervers tot misdadigers: wie hulp nodig had, kon dat krijgen. Als heilsofficier keek ze niet weg. "Het Leger des Heils doet de vuile was, de kerk hangt het te drogen", zei Alida ooit.

Op nationale televisie werd Majoor Bosshardt een geliefde gast en ze kreeg zelfs een beeld in Madame Tussauds. Ze kon in allerlei denkwerelden manoeuvreren en toch bleef ze dicht bij zichzelf. Na een uitnodiging van presentatrice Sonja Barend, voor een discussie over vloeken, zei ze op televisie: "Als ik op mijn duim zou slaan zou ik gewoon au zeggen."

Als pionier heeft Bosshardt een indrukwekkend werk opgebouwd en nagelaten, maar ze bleef altijd bescheiden: "Ik ben waarschijnlijk door een samenloop van omstandigheden extra opgevallen."

Majoor Bosshardt in de podcast Moderne Profeten

Benieuwd naar wat deze bijzondere vrouw nog meer deed om de kloof te overbruggen (zoals het meenemen van Beatrix op De Wallen)? Beluister de aflevering over Majoor Bosshardt hieronder of via jouw favoriete podcast app. Henny Tinga werkte jarenlang samen met Alida en spreekt de teksten van Majoor Bosshardt in. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het tweede seizoen van de EO-podcast ‘Moderne Profeten - ware woorden’ vertelt de verhalen van negen mensen uit de christelijke traditie die iets van de schoonheid, kracht en ruimte van waarheid hebben ontdekt.

--:--