Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voormalig predikant Peter van der Laan geeft minipreek: 'Dit vind ik het mooiste wat Jezus heeft kunnen beloven'

In het tv-programma Uitgepreekt komen predikanten aan het woord die hun vak niet meer kunnen uitoefenen. Peter van der Laan moest stoppen met zijn werk, nadat hij een buitenechtelijke relatie had. Hij houdt een laatste mini-preek.

Deel:

Om de zoveel tijd verschijnen er in de media berichten over dominees die stilzwijgend of met het nodige tumult hun toga aan de wilgen hangen. Soms gaat hun vertrek gepaard met een schandaal dat breed wordt uitgemeten door regionale en landelijke media. Anderen vertrekken met stille trom en kiezen voor een leven in de luwte. De vaak welbespraakte predikanten zwijgen doorgaans zelf in alle toonaarden over hun carriereswitch. In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ gaat Margje Fikse in gesprek met predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen.

Peter van der Laan (70) loopt tijdens zijn loopbaan als predikant steeds vaker tegen kritiek op. In veel situaties krijgt zijn vrouw het te horen, maar daar vindt hij niet altijd weerklank. Bij een vertrouwde vriendin van het stel vindt hij wèl waardering en daar gaat hij meer van zoeken. Zijn vrouw komt na een tijd achter hun verhouding. Ze kiest er voor om bij hem te blijven en dat leidt tot herstel van hun liefde. Maar Peter wordt wel, met zijn instemming, uit het ambt gezet. In een andere kerkelijke gemeente kan hij wel weer aan het werk, maar niet meer als predikant.

Kijk de aflevering hier terug.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--