Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Had Jezus broertjes en zusjes?

Vraag 4 van de 10 meest gestelde vragen over Jezus

Als je begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met deze keer nummer 4: had Jezus broertjes en zusjes?

Deel:

Onze Vader
Nou ja, Jezus heeft broers en zussen – jij en ik namelijk. Ik bedoel, hij laat ons 'Onze vader' tegen God zeggen, dus we komen blijkbaar in zijn ogen uit hetzelfde gezin. Later in de Bijbel worden wij geadopteerde kinderen van God genoemd, met Jezus als eerste natuurlijke zoon.

Biologische broertjes en zusjes
Maar Jezus had ook biologische broertjes en zusjes. We kennen zelfs een paar namen: Jakobus en Joses en Judas (niet de verrader) en Simon, en minstens twee zusjes. Hun namen worden dan weer niet genoemd, ik vermoed omdat ze geen leiders in de vroege kerk zijn geworden; dat kon wel, er waren genoeg vrouwelijke leiders, maar ze zullen vroeg getrouwd zijn en dan moet manlief dat in die cultuur maar net hebben toegestaan. Het lijkt erop dat Jakobus en Judas ook elk een brief hebben geschreven die in de Bijbel is opgenomen en hun naam draagt.

'Jakobus, Joses, Judas en Simon, en minstens twee zusjes.'

Relevant
Het is de vraag waarom deze kwestie zo veel wordt aangeroerd volgens Google. Zo relevant is het toch niet, zou je zeggen.

Nou, het roept een paar interessante theologische vragen op. Als Jezus namelijk biologische gezien alleen Maria's DNA droeg, gecombineerd met DNA dat God nieuw in haar schiep (wat de Bijbel suggereert) dan waren deze broertjes en zusjes dus halfbroertjes en -zusjes, omdat zij wel Jozefs DNA droegen. Ik vind het trouwens niet ondenkbaar dat God Jozefs DNA in Maria schiep, maar goed, we begeven ons allang op het terrein van de speculatie.

Katholieke kerk
Binnen de Katholieke Kerk is deze #GoogleVultAan-vraag trouwens wel belangrijk. Daar wordt namelijk wel beweerd dat Maria nooit seks heeft gehad, ook niet nadat zij Jezus had gekregen. Dat zou passen bij haar zuiverheid, die weer nodig is om Jezus niet te 'besmetten' met zondigheid. Ook weer nogal speculatief allemaal, en om dit vol te houden moeten de woorden voor broers en zussen vertaald worden met bijvoorbeeld 'neven' en 'nichten' – taalkundig hoogst ongelukkig.

Google-vult-aan

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Vorige week kwam nummer 5 aan bod: beweerde Jezus zelf eigenlijk dat hij God was? Lees volgende week nummer 3: heeft Jezus een achternaam?

Wat denk jij? Had Jezus broertjes en zusjes? Maakt het antwoord uit voor hoe je hem ziet? 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--