Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Heeft Jezus een tatoeage?

Vraag 2 van de tien meest gestelde vragen over Jezus aan Google

Als je begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met deze keer de nogal verrassende nummer 2: had Jezus eigenlijk... een tatoeage?

Deel:

Dit is zo'n vraag waarbij je als theoloog (wat ik ben) even wanhopig wordt. Is dit écht de op-één-na-meest gestelde vraag over Jezus? Is dít wat mensen over hem willen weten? Je gaat even ernstig twijfelen aan je theologie-opleiding...

Ik heb in het echte leven deze vraag nog nooit gehad. Eerlijk gezegd interesseert het antwoord me ook totaal niet. Het spannendste vind ik nog waarom deze vraag zo hoog scoort bij Google.

Google bomb
Mijn eerste vermoeden was dat dit het resultaat moet zijn geweest van een zogeheten 'Google bomb'. Dat zijn pogingen om de zoekresultaten (en daarmee ook het automatisch aanvullen, waar deze reeks vanuit gaat) te beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een of andere sappige roddel over iemand verspreidt, gaan veel mensen daarop zoeken, en binnen de kortste keren ben je bijvoorbeeld de vrouw van de vorige Duitse president en verschijnt er automatisch na je naam telkens 'escort' of 'prostituee' (echt gebeurd).

Eindbaas van de kosmos
Toen ik er vervolgens zelf maar eens op zocht, ontdekte ik dat mensen het zich daadwerkelijk afvragen. In Openbaring 19:16 staat namelijk een visioen waarin een Jezus-figuur als een soort soldaat zijn vijanden verslaat. En 'op zijn kleding en zijn dij' staat de tekst: 

            ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΩΝ 

Oftewel, 'koning van de koningen en heer van de heren', hip gezegd:

            EINDBAAS VAN DE KOSMOS

Tegen tatoeages 
Pijnpunt is dat in het Oude Testament tatoeages verboden zijn, waarschijnlijk omdat het geassocieerd werd met niet-Joodse religies, en Jezus was een vrome Jood – dus. Ik vermoed echter dat dit niet de echte kwestie is. Het gaat hier om een vraag van puriteinse Amerikanen, die om culturele redenen tegen tatoeages zijn (wat ze waarschijnlijk associëren met een lagere sociale klasse). Daarvoor zoeken ze religieuze argumenten, en dan komen ze opeens in de knoop met zo'n tekst ergens in de Bijbel.

Google-vult-aan_01

Nieuwsgierig 
Het zal dus wel ergens ooit op een radiostation een discussiepunt zijn geweest, een paar honderd mensen gingen er op googelen, het verscheen even in de Google Automatisch Aanvullen, en daar was het vervolgens niet meer uit weg te slaan omdat iedereen er nieuwsgierig op ging klikken... 

En of Jezus inderdaad een tatoeage had? Tijdens zijn leven op aarde hoogstwaarschijnlijk niet. En de betreffende 'probleemtekst' betreft een visioen en is dus nogal irrelevant voor deze vraag...

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Vorige week kwam nummer 3 aan bod: had Jezus een achternaam? Lees volgende week de laatste, de nummer 1: is Jezus geïnteresseerd in dit leven? Kan het hem iets schelen? 

Wat denk jij? Zou Jezus een tatoeage kunnen hebben gehad? Doet het ertoe? Waarom zouden (volgens Google) zoveel mensen dat willen weten?   

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--