Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Houdt Jezus van mij?

Meest gestelde vragen op internet over Jezus

Als begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met deze keer nummer 6: houdt Jezus wel echt van mij?

Deel:

Nummer 6 is denk ik de ontroerendste van in deze #GoogleVultAan-reeks. En de relevantste. En de eenvoudigste.

Really
Ik vind de vraag ontroerend, omdat het zo kwetsbaar is. Ik stel me iemand voor die achter z'n laptop zit, waar dan ook, en dan deze vraag intypt. Of Jezus wel 'echt' van hem/haar houdt. Vooral dat 'really', daarin voel je verdriet.

Jesus knows best
Mijn eerste gedachte is meteen: die persoon vraagt zich eigenlijk af of hij/zij zelf wel van zich houdt. Of hij/zij wel de moeite waard is om van te houden. En Jezus is dan de ultieme figuur om dat te beoordelen. Als Jezus van je houdt, dan zit het wel snor. Dan kun je je ook vrij voelen zelf van jezelf te houden. Want Jesus knows best.

,,Als Jezus niet van jou houdt, is daarmee het hele christelijke geloof ondergraven''

Twijfelaars
Daarom vind ik deze vraag ook een van de relevantste die je kunt stellen. Liefde is zoiets als iemand het beste wensen en je daarvoor inzetten. Iets mooiers dan de liefde bestaat daarom per definitie niet. Dus doet het er nogal toe of iemand als Jezus zich op die manier aan je verbindt. Als hij van je houdt, dan moet het toch wel goed komen...
Maar als je iets over Jezus weet, is het tegelijk een nogal eenvoudige vraag. We kennen zo'n 160 anekdotes over hem in de Bijbel en telkens blijkt hij ontzettend ruimhartig en gul. Hij gaat om met prostitueescollaborateursfraudeurstwijfelaarslafaardsbezetterscheatersterroristen – you name it. Iedereen heeft wel een groep mensen waar die op neerkijkt, maar bij Jezus lijkt er niet zo'n groep te zijn. Ieders vijanden verenigt hij bij zich en verzamelt hij om zich heen.

Afgedwaald
Ik denk dat je wel heel creatief moet zijn om voor jezelf zo'n uitzonderingspositie te claimen dat Jezus van jou toch opeens niet kan houden. Of wel een beetje, maar niet 'echt'.
Dat heeft ook wel met de basis van het christendom te maken. We geloven als christenen dat niemand zo zeer God belichaamde als juist Jezus. En God heeft iedereen lief, ook wie het verst van hem zijn afgedwaald of hem zelfs minachten. God kan niet anders dan liefhebben: hij is liefde. Hij zou zichzelf niet meer zijn en zichzelf geweld aandoen, als hij de liefde in een of andere situatie zou loslaten. Liefde is zijn aard, liefde is zijn wezen.

Verloren
Daarom, als Jezus niet van iemand zou houden, zou hij niet echt meer God belichamen en zou het christelijke geloof verloren zijn. Of nog concreter: als Jezus niet van jou houdt, is daarmee het hele christelijke geloof ondergraven.

Google-vult-aan

Deze blog is onderdeel van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Vorige week kwam nummer 7 aan bod: had Jezus eigenlijk een vrouw? Lees volgende week nummer 5: beweerde Jezus dat hij God was?

Wat denk jij? Houdt Jezus van jou? Zijn er ook mensen van wie Jezus niet houdt? Wat zijn je redenen om dat te denken? 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--