Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het leeftijdsverschil is nooit een belemmering geweest, eerder een verrijking’

Erika (56) en Hendrina (36) zijn al meer dan achttien jaar vriendinnen

Erika (56)(links op de foto) en haar man zijn bevriend met de ouders van Hendrina (36)(links op de foto). Dit bezorgt Hendrina jaren geleden een oppasbaantje bij Erika, maar niet veel later groeit er een hechte vriendschap tussen de twee. Een vriendschap die, nu Hendrina zelf ook kinderen heeft, nog voortduurt.

Deel:

Erika: “De vriendschap met Hendrina is heel hecht. Ze paste in het begin al gelijk goed in ons gezin. Ze had leuk contact met de kinderen en kwam daarnaast ook 'gewoon' langs om te kletsen. De vriendschap ging vrij snel een laagje dieper ondanks het leeftijdsverschil.”

Hendrina: “Ik ken Erika al zo lang en voelde me vroeger al aangetrokken tot hun gezin. Je werd bij Erika thuis echt gehoord, er werd niet geoordeeld en je werd gestimuleerd te ontdekken wat je eigen mening is. Dat zorgde voor een open en eerlijke sfeer, die ik als bijzonder ervaarde. Taal is voor mij enorm belangrijk. Eerlijk over dingen kunnen praten en alles onder woorden kunnen brengen is dus essentieel voor mij.”

Ups & downs

Hendrina: “We zijn eigenlijk al achttien jaar vriendinnen. Het begon bij het oppassen, maar groeide uit tot een vriendschap toen ik merkte hoe goed ik met Erika over alles kon praten. Ze is twintig jaar ouder, maar ik kon eigenlijk met alles bij haar terecht. In de tijd dat ik verkering kreeg met de man waar ik nu mee getrouwd ben, kon ik overal over praten met Erika. Het was een roerige verkeringstijd en ze begreep me goed.”

Erika: “Het is eigenlijk wel grappig om te zien, de dingen die bij Hendrina en haar man, David voor een roerige verkeringstijd zorgden, kon ik begrijpen doordat er in het huwelijk van mijn man Michiel en mij ook ups en downs zaten. Zoals in elk huwelijk overigens. Andersom is Hendrina er ook altijd voor mij geweest. Bijvoorbeeld twee jaar geleden toen er een ernstige ziekte ontdekt werd bij mijn man. In die periode ervaarde ik hoe goed de vriendschap is. Ik ben altijd een zorgend type, maar Hendrina maakte mij er ook van bewust stil te staan bij wat ik zelf nodig heb. Ik kan mijn verhaal bij haar kwijt en weet dat ik haar dag nacht kan bellen.”

Dan zie ik het soms niet meer zitten en Erika schrikt daar niet van

Hendrina: “We leven ook als gezinnen veel samen dus waren we erg betrokken. Soms is het al genoeg als je er alleen al voor iemand bent. Die momenten samen meemaken geeft nog meer verdieping in je vriendschap. Erika is er ook altijd voor mij. Er zijn echt wel eens tijden dat ik door een dal ga. Dan zie ik het soms niet meer zitten en Erika schrikt daar niet van. Sterker nog, zij laat me zien wat er allemaal wel goed gaat en bemoedigd mij daarmee. Daarbij trek ik al zo lang met het gezin van Erika op, dat ik ook heb gezien dat niet alles in een keer goed hoeft te gaan. Een van de dingen die heel fijn is aan een vriendin die ouder is en in een andere levensfase zit.”

Dimensies

Erika: “We hebben ook hele mooie en leuke dingen met elkaar meegemaakt. We bellen vaak, gaan samen wandelen of zelfs een weekendje weg. We proberen vaak conferenties te bezoeken en ook hierbij geldt weer: het is zo fijn als je dan met iemand bent die jou kent en ziet voor wie je echt bent. Die het oké vindt dat jij even in huilen uitbarst of waardoor je bijna in je broek plast van het lachen.”

Hendrina: “Wat daarin nog een dimensie geeft is samen geloven, je deelt ook dat stuk met elkaar. We gaan vaak met onze gezinnen naar New Wine of naar camping de Sikkenberg, een evangelische camping in Stadskanaal. Daar kunnen we alles delen en dus ook onszelf zijn.”

Conflicten?

Erika: “Ik ben meer van de harmonie en eerder wat conflict mijdend. In onze vriendschap hoef ik daar niet bang voor te zijn en weet ik dat we verschillend kunnen denken.  Ik leer wel van Hendrina dat mijn gevoelens en gedachten er ook gewoon mogen zijn. Iets wat ik van huis uit te weinig hem meegekregen.”

Hendrina: “Je moet elkaar niet willen veranderen. Je hoeft niet overal hetzelfde over te denken, maar we respecteren elkaar wel.”

Onvoorwaardelijk

Erika: “Het is wel echt belangrijk om alles uit te spreken. Je moet niet een poppenkast ophouden. Wonden mogen op tafel en alles mag besproken worden. Daar zit een stukje onvoorwaardelijkheid in waar je op mag vertrouwen. Zo kunnen we elkaar ook juist mooi een spiegel voor houden in bijvoorbeeld ons geloof. Stel ik rij met Michiel naar David en Hendrina en we hebben onderweg ruzie, dan hoeven we geen poppenkast te spelen. We spreken dat eerlijk uit.”

We hebben zelfs de droom om op den duur met onze gezinnen op hetzelfde erf te wonen

Hendrina: “Dat je elkaar al zo lang en zo goed kent speelt daar ook een rol in. Je kunt reacties of meningen plaatsen in het levensverhaal.”

Mentorschap

Hendrina: “Het leeftijdsverschil is nooit een belemmering geweest, eerder een verrijking. Ik heb er zoveel aan dat zij fase verder is en ik zou het iedereen gunnen om juist zo iemand te hebben. Het is niet alleen een vriendschap, maar soms ook een mentorschap.”

Erika: “Je hebt natuurlijk ook vrienden van je eigen leeftijd. Daar doe je dan weer andere dingen mee, maar met Hendrina is juist het leeftijdsverschil een mooie aanvulling op onze vriendschap. We hebben zelfs de droom om op den duur met onze gezinnen op hetzelfde erf te wonen. Dit kan alleen als je elkaar vrijlaat, maar toch verbonden blijft.”

Echtheid

Hendrina: “In onze vriendschap is humor zo belangrijk. Humor relativeert en samen kunnen lachen en huilen vind ik essentieel. Daarnaast trekt voornamelijk de echtheid van Erika mij aan. We zijn al zo lang vriendinnen omdat ze trouw en open is.”

Erika: “Ja, die echtheid zie ik ook in haar. Ook het investeren in een vriendschap is heel belangrijk, ook al moet er dan maar iets anders voor wijken. Wij voelen ook dat verlangen wel naar elkaar, waardoor je de ander een van je prioriteiten maakt.”

Lees ook: ‘Ze legde haar leven eigenlijk in mijn handen’

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--