Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vriendinnenverhaal: vriendinnen Esther en Tineke over hun vertrouwen op God

“Voor ons een bewijs dat God mensen op je pad brengt.”

Tineke (34) en Esther (35) zijn al 13 jaar vriendinnen. Ze zijn er altijd voor elkaar, in mooie en in moeilijke tijden. Aan Eva vertellen zij over hun ontmoeting, een lastige zwangerschap en het vertrouwen op God.

Deel:

De ontmoeting
Tineke en Esther leerden elkaar kennen via de schoonzus en zwager van Tineke, die bevriend zijn met Esther. Ze spraken elkaar af en toe op verjaardagsfeestjes. Toen Tineke later tot geloof kwam en zij en haar man in dezelfde gemeente kwamen, zagen Tineke en Esther elkaar meer. Langzaamaan kregen ze ook buiten de gemeente meer contact en groeide de vriendschap. Esther: “Wat onze vriendschap zo bijzonder maakt, is dat ik mij helemaal thuis voel bij Tineke. Ik kan alles tegen haar zeggen”. Tineke: “Voor mij is dat hetzelfde. Je bent een luisterend oor en geeft advies, dat is fijn.”

Waarom krijgen wij wel kinderen en zij niet?

Toen Esther in verwachting raakte van haar tweede dochter, gingen de gesprekken tussen Esther en Tineke steeds vaker over kinderen. Tineke en haar man hadden een kinderwens, maar die raakte niet direct vervuld. Esther: “We hadden veel gesprekken over dit onderwerp en gingen samen meer in de Bijbel lezen over wat Gods plan hierin was. Ik begon voor haar te bidden. Toen ik zwanger was van onze derde en zij nog steeds met lege handen stonden, vond ik dat heel erg moeilijk. Waarom wij wel en zij niet?”

Zwangerschap
Tineke: “Veel vrienden kregen kinderen, dat was voor mij soms moeilijk. Na een lange zoektocht waarin we vooral op zoek waren naar de weg die God met ons wilde gaan, zijn wij een medisch traject ingegaan. Dit was soms lastig, maar ik kon dit allemaal met Esther delen.” Esther: “Ik had een groot geloof dat Tineke moeder zou worden. Ik kon het mij niet voorstellen dat zij en haar man kinderloos zouden blijven. Tijdens de nachtelijke voedingen van onze derde dochter heb ik steeds gebeden voor de behandeling waar zij toen mee bezig waren. Een paar dagen voordat Tineke een zwangerschapstest deed, kwam ik bij haar aan de deur. Toen ze opendeed zag ik in haar ogen dat ze zwanger was. Dit hield ik toen nog even voor me, maar een paar dagen later bleek het inderdaad zo te zijn. Tineke was zwanger! Ik vond dit zó bijzonder!”

God zei tegen mij: Ik zal een wonder doen en het wordt een meisje

Een paar jaar later ontstond bij Tineke en haar man de wens voor een tweede kindje. Opnieuw volgde een medisch traject, en tot hun grote verdriet ook een miskraam. Tineke: “We zijn er in mijn ogen de tweede keer wat makkelijker ingestapt. De eerste keer lukte het, dus waarom nu niet weer?” Ter nagedachtenis aan deze periode plantten Tineke en haar man een amandelboom in de tuin. Een prachtige boom die roze bloesem geeft.

In het voorjaar van 2019 bloeide de boom. Tineke: “Tijdens deze periode zaten mijn man en ik weer in een medisch traject. Samen met Esther baden we voor een wonder.” Esther: “Ik kreeg heel duidelijk de volgende woorden van God: ‘Ik zal een wonder doen en het wordt een meisje.’ Ik vond dat best heftig, maar ik wilde vertrouwen op deze woorden. Groot was mijn teleurstelling, toen Tineke niet zwanger bleek.”

Ik bewonder Tineke’s rust en vertrouwen in een God die weet wat goed voor ons is

Na een pauze van een jaar startten Tineke en haar man weer met een medisch traject. Dit vond plaats tijdens de bloei van de amandelboom. Esther: “Ik kreeg weer hoop, zou God nu Zijn wonder doen? Tijdens een wandeling vertelde Tineke mij het grote nieuws! Opnieuw zag ik het in haar ogen. ‘Dan moet het ook een meisje worden’, zei ik al vrij snel. En Tineke bleek inderdaad zwanger van een meisje. Ik vond het zó bijzonder dat God wel degelijk tot mij gesproken had, alleen voert Hij Zijn plannen soms uit op een ander moment dan gedacht.” Tot grote verrassing bleek ook Esther zwanger. “Op de dag van mijn positieve test stond ik direct bij Tineke op de stoep. Samen hebben we gelachen en gehuild.”

De vriendschap

Ondertussen hebben Tineke en Esther allebei een gezin. Esther met drie kinderen en een vierde op komst, Tineke met twee kinderen. Tineke is een paar maanden geleden bevallen en Esther is in juni uitgerekend. Als gezinnen ondernemen ze regelmatig leuke dingen. Zo zijn ze al een aantal keer samen naar het buitenland op vakantie geweest. Esther: “Komende zomer wordt dit het niet, vanwege mijn zwangerschap. Maar wie weet kunnen we het jaar erop weer samen vakantie vieren met onze gezinnen en onze kleine dreumesen.”

Esther: “Ik bewonder tot op de dag van vandaag Tineke’s rust en vertrouwen in een God die weet wat goed voor ons is. Hun lijfspreuk luidt: Faith in God also means faith in His timing. Zij hebben Gods leiding zo mogen ervaren in de weg die God voor hen had.” Tineke: “Ik heb heel duidelijk ervaren dat God met ons meeloopt. Ik heb sterk mogen ervaren dat God met ons aan het werk is wanneer je in de put zit en in onzekerheid leeft. En dat is heel bijzonder. God staat ook centraal in onze vriendschap. Het is ons fundament.”

Op de foto is te zien hoe Tineke en Esther voor de amandelboom staan. Helaas zit hier nu nog geen bloesem aan de knop, maar in het voorjaar geeft deze prachtige bloesem. 

Benieuwd naar meer vriendinnenverhalen? Lees ook: Vriendinnen Palma en Jorina waren tegelijk zwanger van hun eerste kindje

--:--